Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 195

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 195 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 195

Aşağıdaki metin ve tablodan faydalanarak sorulan cevaplayınız.

Tohumda dormansi ve çimlenme, bitkinin yaşam döngüsünde birbiriyle doğrudan ilişkili ve zıt gelişen olaylardır. Genellikle dormansinin sürdürülmesi yüksek absisik asit/giberellin oranına bağlıyken dormansinin kırılması giberellin hormonu biyosentezinin artışı ve absisik asidin bozulmasının sonucunda düşük ABA/GA oranına bağlıdır. Dormansiyi tüm çevresel faktörler uygun olsa da dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan tohumun uyku durumu olarak tanımlayabiliriz. Çimlenmeyi ise dormansinin kırılmasıyla tohumda metabolik aktivitenin başlamasına bağlı embriyonun gelişip tohum kabuğundan çıkması olarak tanımlamak mümkündür. Aşağıdaki tabloda 7 fasulye tohumunun bulunduğu ortamlar ve absisik asit/ giberellin oranları verilmiştir.

1. Hangi bitki ya da bitkilerde çimlenmenin olması beklenir? Gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: 2 ve 6. bitkilerde çimlenmenin gerçekleşmesi beklenir. Çünkü çimlenmenin gerçekleşebilmesi için uygun sıcaklık, yeterli su miktarı, yeterli oksijen miktarı ve ABA/ GA oranının düşük olması gerekir. Çimlenme sırasında ışığa ihtiyaç yoktur. Şartlar uygun olduğunda gece ve gündüz çimlenme gerçekleşebilir.

2. Çimlenme için ışığa ihtiyaç var mıdır? Çimlenme sırasında gerekli enerji nereden sağlanıyor olabilir?

  • Cevap: Çimlenme için ışığa ihtiyaç yoktur. Çimlenme sırasında gerekli enerji ihtiyacı çeneklerden (kotiledonlardan) karşılanır. Fasulye, çift çeneklidir. Fasulye tohumu çimlendikçe gövdesi oluşmaya başlar. Çenekler toprak üzerine yeşil renkte, yaprak gibi çıkar. Bu ilk çıkanlar çeneklerdir, yaprak değildir. Tamamen çimlenme sürecinde besin (enerji) ihtiyacını karşılamak içindir. Daha sonra bitki fotosentez yaparak besin ve enerji ihtiyacını karşılamaya başlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 195 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!