Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 199

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 199 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 199

Aşağıdaki metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Yeryüzündeki yaşam muazzam bir çeşitlilik gösterir. Tanımlanan 1,3 milyondan fazla tür olması ile beraber 1 milyondan fazla türün daha tanımlanmayı beklediği tahmin edilmektedir. Dünya üzerindeki çeşitliliği göz önüne alırsak en yüksek zirvelerde el değmemiş topraklarda açan bir çiçek de şehrin ortasındaki bir kaldırımdan fışkıran bitki de bulunduğu ortama en iyi uyum sağlamış olanlardır.

Her türün kendine has karakteristik özellikleri vardır. Aynı türün bireyleri arasında gözlenen farklılıklara varyasyon denir. Varyasyonların bazıları kalıtsal iken bazıları kalıtsal değildir. Kalıtsal olmayanlara örnek olarak farklı sıcaklıklarda farklı renklerde çiçek açan çuha çiçekleri verilebilir.
Kalıtsal varyasyonlar çok sayıda bulunmaktadır. Çünkü yok edici mutasyonlar (zararlı) hariç çeşitliliğe sebep olan mutasyonlar, doğal seçilim ile canlıdan canlıya nesiller boyu aktardır. Bazı kalıtsal özelliklere sahip bireylerin bu özelliklerinden dolayı diğer bireylere göre yaşama ve üreme olasılıklarının daha yüksek olması durumuna doğal seçilim adı verilir. Doğal seçilim bireyleri etkder. Ortaya çıkan sonuçlar tüm popülasyonda görülür.

Tarımsal faaliyetler arttıkça tarım zararlısı böceklerle savaşmak için kullanılan böcek öldürücüler (pes- tisit) bir süre sonra etkisini yitirmeye başlamıştır. Daha sonra farklı pestisitler daha yüksek dozda kullanılmaya başlanmış ve zararlı böceklerle birlikte faydalı bazı böceklerin de zarar gördüğü tespit edilmiştir.

Günümüzde kullanılması yasak olan DDT adı verilen pestisit, İkinci Dünya Savaşı yıllarında sivrisineklerin öldürülmesi için kullanılmıştır. DDT’ye duyarlı olan sinekler ölmüş ve sıtma vakalarında düşüş görülmüştür. Fakat DDT uygulaması sonrasında direnç genine sahip olan sinekler hayatta kalmıştır.

1. “DDT, sivrisinek popülasyonunda canlıların genetik yapısında değişime neden olmuştur.” görüşüne katılır mısınız?

  • Cevap: Hayır, katılmam. Çevresel etken olarak pestisit, genlerde değişikliğe sebep olmamıştır. Bu pestisit, direnç genine sahip olan ve bu gene sahip olmayan sivrisineklerin seçilim yolu ile ayrılmasını sağlamıştır. Dirençli olanların hayatta kalması ile bu sineklerin popülasyondaki oranı artmıştır.

2. Orak hücre anemisi, bir mutasyon sonucunda hemoglobinin yapısmda meydana gelen bir bozukluktur. Bu kişilerin alyuvarları orak şeklindedir. Sıtma paraziti alyuvara yeterince spor bırakamadığı için çoğalamaz ve heterozigot genotipli orak hücre anemisi olan kişiler sıtmaya dirençlidir. Sıtma hastalığının görüldüğü yerlerde orak hücre anemili insanlara daha sık rastlanmasının sebebini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Sıtma paraziti normal alyuvara sahip kişilerin ölümüne sebep olacaktır. Popülasyonda var olan orak hücreli kişiler, doğal seçilime uğrayacak ve alel sıklığı artacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 199 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!