Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

2. Derse katılan bir öğrenci, “Bir kromozomdaki kromatit sayısı, o kromozomdaki DNA kopyası sayısını gösterir.” açıklamasını yapıyor. Bu açıklama doğru mudur? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu ifade doğru olarak kabul edilir. Çünkü her bir kromatit, bir DNA molekülü içerir. Bu her bir kromatitte bulunan DNA molekülü, aynı genetik şifreyi barındırır. Daha basitçe ifade etmek gerekirse her bir kromatitte bir DNA kopyası vardır.

3.  Ökaryotik bir hücrenin çekirdeğinde bulunan DNA molekülünü nükleotitlerine kadar hidroliz edip incelemek isteyen bir araştırmacı, hangi bağları kopartan enzimleri kullanmalıdır? Araştırmacının amacı DNA’yı azotlu bazlarına kadar hidroliz etmek olsaydı hangi enzimleri eklemesi gerekecekti?

  • Cevap: DNA molekülü nükleotitlerine kadar hidroliz edilmek istenir ise öncelikle karşılıklı zincirlerde bulunan nükleotitleri ayıran (hidrojen bağları) ve DNA sarmalını açan enzimler (helikaz) kullanılmalıdır. Daha sonra aynı zincirde bulunan nükleotitleri birbirinden ayırmak için fosfodiester bağlarını koparan enzimler kullanılmalıdır.
    Amaç, azotlu bazlarına kadar DNA’yı parçalamak ise belirtilen enzimler dışında bir nükleotidin yapısında bulunan glikozit (baz ile şeker arasında) ve ester (şeker ile fosfat arasında) bağlarını ayıran enzimlerin de kullanılması gerekir.

4. Aynı kromozom üzerinde bulunan kromatitlerin kardeş kromatit olarak isimlendirilmesinin nedeni ne olabilir? Basit bir kromozom şekli çizerek kardeş kromatitleri ve kardeş kromatitlerin birleşim bölgesini şeklinizde belirtiniz.

  • Cevap: Bu kromatitlerin her biri özdeş bir DNA molekülü taşıdığı için kardeş kromatitler olarak isimlendirilir. Yani bir kromozomda 2 DNA molekülü vardır. Kardeş kromatitler, kromozomun sentromer bölgesinden birbirlerine bağlıdır. Bu şu şekilde gösterilebilir.

5. Bir DNA molekülünde, bir pürin bazının karşısına her zaman bir pirimidin bazı gelmektedir. Bunun nedenini açıklayınız.

  • Cevap: DNA’da pürin ve pirimidin bazları bulunur. Pürin bazlar çift halkalı, pirimidin bazlar ise tek halkalı yapıdadır. Pürin bazlar yani çift halkalı bazlar adenin ve guanin bazları, pirimidin bazlar yani tek halkalı bazlar timin, sitozin ve urasil bazlarıdır. DNA’nın iki zinciri arasındaki mesafe ancak 3 halka alacak aralıktadır. Eğer iki pirimidin bazı karşılıklı gelseydi DNA’nın iki zinciri arasındaki aralık geniş olacaktı. İki pürin bazı karşılıklı gelseydi DNA’nın iki zinciri arasındaki aralık dar olacaktı. Bu nedenle bir pirimidin karşısına bir pürin bazı gelir.

6. Hücredeki DNA’nın toplam uzunluğu yaklaşık 2 metredir. DNA’nın hücre içinde bulunduğu çekirdek alanın ise sadece 6 mikrometre kadar (1 mikrometre= 1/1.000.000 metre) olduğu bilinmektedir. Diğer deyişle DNA’nın çekirdek içindeki alanına sığması için 333 bin kere paketlenmeye ihtiyacı bulunmaktadır. DNA’nın bu muazzam paketleme işini nasıl yaptığını açıklayınız? Cevabınızı verirken histon proteinlerinin görevlerini göz önünde bulundurunuz.

  • Cevap: Yaklaşık 2 metrelik DNA ipliğini küçültmenin en basit yolu, bu ipi yumaklar hâline getirmektir. Hücrelerimiz içinde gerçekleşen de tam olarak budur. Çok uzun DNA ipliği, histon adı verilen küresel proteinlerin etrafına sarılır. Bunlar, proteinlerdir ve bir DNA yumağı oluşturmanın yanında genlerin düzenlenmesini de sağlarlar. Histonlar DNA’yı paketleme işinde çok başarılıdır. Öyle ki DNA’nın normal uzunluğunu 10 milyonda 1 kat küçültebilir. Bu oran ise DNA’nın çekirdeği içine sığması için gerekenden yaklaşık 30 kat daha fazla sıkıştırılması demektir. Fakat çekirdek içinde, DNA dışında moleküller olması gerektiği düşünülecek olursa bu sıkıştırma oranının normal olduğu anlaşılabilir.

7. Biyoloji öğretmeninin “DNA molekülü iki zincirlidir ve bu zincirler birbirine zıt yönlerde ilerler, diğer bir deyişle antiparaleldir.” ifadesinde geçen antiparalellik ile ne kastedilmiş olabilir? Cevabınızı verirken 3’ ve 5’ terimlerini kullanınız.

  • Cevap: DNA ipliklerinin konumlanması sırasında şöyle bir kural vardır: DNA molekülünün ipliklerinden birinin en sonunda yer alan deoksiriboz şekerinin beşinci karbonuna fosfat bağlıdır, bu kısım ipliğin 5’ ucu olarak adlandırılır. Aynı ipliğin diğer ucundaki deoksiribozun üçüncü karbonunda hidroksil grubu (-OH) bulunur, bu kısım ise 3’ ucu olarak adlandırılır. Bu iplik, 5’^3’ (5 üssü 3 üssü) şeklinde okunur. Bu ipliğin karşısındaki diğer ipliğin hidroksil ve fosfat grubu taşıyan uçları, birinci iplikle zıt yöndedir, yani iki iplik birbirine antiparaleldir. Bu nedenle ikinci iplik, 3’^5’ (3 üssü 5 üssü) şeklinde okunur. Bu durum aşağıdaki gibi ifade edilebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!