Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200

Aşağıda verilen metinden yararlanarak sorulan cevaplayınız.

Bakteriler haploit kromozoma sahip oldukları için yeni bir alel hemen etkisini gösterebilir. Bu sebeple prokaryotlardaki mutasyonların popülasyonda daha çabuk genetik varyasyona sebep olacağı söylenebilir. Hayvanlar ve bitkilerdeki mutasyon hızı daha düşük ve nesilden nesile aktarılma durumu çok daha yavaştır.

Bakteriyel bir enfeksiyon geçiren bir kişi kullandığı A antibiyotiği ile tedavi olmuştur. Birkaç ay sonra grip şikâyeti sebebiyle gereksiz yere A antibiyotiğini kullanmıştır. Şikâyetlerinde azalma hisseden kişi tedavi olduğunu düşünmüş ve her grip olduğunda bu antibiyotiği kullanmıştır. İki yıl sonra daha önce geçirdiği bakteriyel enfeksiyona yakalanmış ve tekrar A antibiyotiğini kullanmış fakat ilk seferdeki iyileştirici etkisini görememiştir. Hatta daha yüksek dozda kullanması gerektiği için vücudunda fazla yan etki görmüştür.

3. Bakteriyel enfeksiyonun aynı antibiyotikle bir süre sonra etkili tedavi edilememesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Antibiyotiğe dirençli olan bakteriler bu direnç genini birbirlerine aktarmışlar ve sayıları hızla çoğalmıştır. İnsanlarda ise bu duruma karşı kendilerinde bir seçilim gerçekleşmediğinden insan bakteriyel enfeksiyona yenik düşmüştür.

4. Bir kişinin gereksiz antibiyotik kullanması ile milyonlarca kişinin gereksiz antibiyotik kullanması toplum sağlığı açısından nasıl bir durum sergiler?

  • Cevap: Bakterilerin insanlarda yol açtığı sonuçlar aynı olmasa da benzerlik gösterir. Antibiyotiğe dirençli bakterinin bir kişide ortaya çıkması olumsuzluğu sınırlandırır. Fakat milyonlarca kişide bu bakterilerin sayısının artması enfeksiyonla mücadeleyi imkânsız hâle getirebilir.

5. Hayvanlar ve bitkilerde mutasyon ile çeşitlilik sağlanmasının çok mümkün olmadığı bilinmektedir. Gelişmiş canlılarda çeşitliliğe sebep olan etkenler size göre neler olabilir?

  • Cevap: Eşeyli üreme, gelişmiş canlılardaki çeşitlilikte en belirleyici faktördür. Eşeyli üremenin 3 alt basamağının her biri çeşitliliğe katkı sağlar:

1. Homolog kromozomların rastgele dağılması
2. Krossing over
3. Rastgele döllenme

6. Virüsler bilim dünyasında canlı olarak kabul edilmez fakat kalıtım materyali taşıdıkları için DNA veya RNA’larında mutasyon gerçekleşebilir. Günümüzde COVID-19 virüsünün mutasyona uğradığı bilgisi ortaya konulmuştur. Virüslerde gerçekleşen bu mutasyonlar virüs için faydalı mıdır? Virüsler bu sebeple doğal seçilime uğramış olurlar mı?

  • Cevap: Virüslerin çok basit bir yapıları vardır. Karmaşık yapılı varlıklara göre çok daha fazla mutasyon geçirirler ve bu mutasyonlar genellikle virüsün aleyhine olur. Aleyhine olan mutasyona sahip virüsler yok olurken kendi lehlerine olan mutasyona sahip virüsler yayılmaya ve hayatta kalmaya devam etmektedir. Bu durum da doğal seçilim ile açıklanabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!