Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

1. DNA’nın göreceli kütlesi, DNAda bulunan azotların kütlerinin toplanmasıyla modellenebilir. Örneğin aşağıda verilen DNA parçası, ağır azot içeren ortamda çoğaltılan bakteri DNA’sım temsil etsin. Bu DNA’nın göreceli kütlesini şu şekilde modelleyebiliriz: Toplamda 10 nükleotit var. Her bir nükle- otidin bir tane ağır azot (15N) taşıdığını düşünürsek bu DNAdaki azotların göreceli kütlesi toplamda 150 olur. Santrifüj tüpünde DNA’nın bant konumu 150de çizilir.

a) Meselson-Stahl’in deney koşullarını kullanarak bu örnekteki bakteri DNA’sım yarı korunundu DNA modeline göre iki kuşak eşleyiniz ve yanlarına santrifüj sonrası DNA’nın bant konumlarını çiziniz.

  • Cevap:

b) Eğer DNA tam korunundu eşlenmiş olsaydı Meselson-Stahl’in deney sonuçları nasıl çıkardı? Şekil ildeki DNA bant profillerini standart gösterge olarak kullanınız.

  • Cevap: Meselson-Stahl’in deney koşullarına göre eğer DNA tam ko- runumlu eşlenmiş olsaydı DNA bantları aşağıdaki şekilde verildiği gibi olurdu.

c) Meselson-Stahl’in hipotezi “DNA parçalı olarak eşlenir.” yönünde olsaydı kullandığı yöntem sonunda birinci ve ikinci nesil DNA bantlarının konumu nasd olurdu?

  • Cevap: Meselson-Stahl’in hipotezi “DNA parçalı olarak eşlenir.” yönünde olsaydı kullandığı yöntem sonunda birinci ve ikinci nesil DNA bantlarının konumu aşağıdaki şekilde verildiği gibi olurdu.

2. Bakteri hücresi uygun şartlarda 20 dakikada bir bölünebilmektedir. Melez DNA (14N/15N) taşıyan bir bakteri normal azotlu (14N) bir ortamda 60 dakika bekletderek bölünmesi sağlanıyor. Bölünme sonucunda melez ve hafif DNA taşıyan hücrelerin yüzdesi nedir?

  • Cevap: Her 20 dakikada bir çoğaldığına göre 60 dakikalık bölünme sonucunda üçüncü kuşak elde edilir. Melez DNA normal azotlu ortamda 3 kez eşlenince 1 tane melez, 7 tane hafif DNA oluşur. %12,5 melez, %87,5 hafif DNA oranları elde edilir.

3. Aşağıdaki grafikler DNA’nın göreceli yoğunluklarını göstermektedir. İlk örneğe bakarak 2 ve 3. örneklerdeki DNA yoğunluklarının bant görünümlerini tüplere çiziniz.

  • Cevap:

4. Meselson ve Stahl, deneylerinde melez DNA yapısına sahip bakterileri yüz kuşak boyunca normal azot içeren besi ortamında çoğaltmış olsalardı deneylerinin sonunda hâlen melez DNA’yı gözlemlerler miydi? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, gözlemlerlerdi. Yarı korunumlu eşleme modeline göre kopyalanan her bir DNA molekülünde bir yeni zincir bir de atasal zincir bulunacağı için melez DNA hiç kaybolmayacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!