Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

3. Görsel 2’deki gibi translasyonda amino asitlerin eklenmesi ile polipeptit zinciri meydana gelir. Bu zincirin formunda değişildik meydana gelerek proteine dönüşür. Bu olayın sebebi nedir?

  • Cevap: Polipeptit işlevsizdir, işlev kazanması için 3 boyutlu katlanmalar hatta bazı proteinler için birden fazla polipeptit zincirinin katlanma yapması gerekir.

4. “Protein sentezinde görevli bu moleküller mükemmel bir ekibin parçalarıdır. Bu ekibin çalışma düzenindeki en kritik olay DNA’daki genin doğru okunmasıdır.” hipotezine katılır mısınız? Cevabınızı gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: DNA’daki bilginin mutasyonlu olması durumunda üretilen protein her zaman hatalı olur. Fakat transkripsiyon veya translasyon- daki mutasyonlar sadece o andaki üretimin hatalı olmasına sebep olur. Bu yüzden en kritik olay, DNA’nın hatasız okunması diyemeyiz. DNA dizisinde hata olmamasıdır, diyebiliriz.

5. RNA’lar DNA’dan köken aldığına göre herhangi bir tRNA çeşidinin sentezlenmesi sırasında meydana gelen bir hata bundan sonra üretilecek tüm tRNA’larm da hatalı olmasına sebep olur mu?

  • Cevap: Hayır, sadece o anda üretilen tRNA sentezi hatalı olur.

2. Yönerge

Aşağıdaki Görsel 3’ü ve verilen metni inceleyerek soruları cevaplayınız.

Yandaki görsel amino asitlerin hangi kodon- lara göre ribozoma getirildiğini göstermektedir. Bu sistem 20 farklı amino asidin rahatlıkla şifrelenebilmesi için yeterlidir. 64 çeşit kodondan 3 çeşidi amino asit kodlamaz, bu kodonlara durdurucu kodon adı verilir. Bu kodonlar, protein sentezini sonlandıran sinyallerdir. Geriye kalan 61 çeşit kodon, 20 farklı amino asidi şifrelemek için kullanılır.

6. 20 çeşit amino aside karşılık 20 değil de 61 kodonun bulunması canlılara bir avantaj sağlar mı?

  • Cevap: Bir amino asidi şifreleyen birden fazla kodon bulunması (20’ye karşılık 61) kodonlarda meydana gelebilecek olası bir mutasyon- dan olumsuz etkilenme ihtimalini azaltır. Örneğin arjinini kodlayan AGA kodonu, son nükleotidin A yerine G olması ile AGG’ye dönüşmesi yine arjinin amino asidini şifreler ve protein üretimi olumsuz etkilenmez.

7. Sırası ile prolin, izolosin, histidin ve arjinin amino asitlerinden üretilecek bir polipeptit zinciri, bu amino asitleri şifreleyen kodonlarla kaç farklı biçimde üretilebilir? Görselden yararlanarak cevaplayınız.

  • Cevap: Tabloya göre 4 amino asidi şifreleyen kodonları ele alırsak her birinin kodon sayısını çarparak sonuca ulaşabiliriz.

4x3x2x2= 48 Aynı polipeptit zincirini şifreleyen 48 farklı biçimde üretilebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!