Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

3. Yukarıda 1. soruda verilen “ekstrem şartlarda yaşayan organizmaların enzimlerinin ve biyomoleküllerinin kullanılması” maddesi için günümüzde insanların faydasına yapılan bir uygulamayı örnek olarak veriniz.

  • Cevap: Soğuk bölgelerde yaşayan balık, böcek gibi canlıların genetik yapılarındaki antifriz proteinlerinin şifrelerinin bulunduğu genlerin, domates bitkisi gibi canlıların genetik yapılarına plazmitler aracılığı ile aktarılması sayesinde soğuğa dayanıklı domates bitkilerinin elde edilmesini örnek olarak verebiliriz.

4. Genetik mühendisliği alanındaki çalışmaların biyoteknolojik yöntemler üzerine etkilerini nasıl değerlendirirsiniz? Örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Genetik mühendisliği alanındaki çalışmaların hızlanması biyoteknolojik çalışmaların artmasını sağlamaktadır. Örneğin genetik mühendisliği alanında yapılan çalışmalar sonucunda rekombinant DNA teknolojisi gelişmiştir. Bu teknoloji sayesinde bakterilere ilgili genler plazmitler aracılığı ile aktarılmaktadır. Bu uygulama neticesinde bakteriler tarafından insülin ve büyüme hormonu gibi elde edilmesi zor olan moleküller kısa zamanda büyük miktarlarda üretilmektedir. Günümüzde bu teknoloji sayesinde Gen Terapisi adı altında genetik mühendisliğinin alt bilim dalı kurulmuştur. Gen terapisi ile normal aktivitelerini yerine getiremeyen, mutasyona uğramış genlerin yerine doğal aktivitesini gerçekleştirecek sağlıklı genlerin çeşitli transfer yöntemleri ile aktarılmasını sağlayan yöntemler çalışılmaktadır. Bu şekilde özellikle insan sağlığına olumsuz yönde etki eden hastalıkların önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

5. Genetik mühendisliği uygulamaları arasında adını sıkça duyduğunuz genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) elde edilmesi çalışmaları çok tartışılmaktadır. GDO’ların oluşturabileceği zararların neler olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Genetiği değiştirilmiş organizmalar insan vücuduna yabancı proteinler içerdiği için özellikle alerjik reaksiyonlar çok görülmektedir. Vücudumuz, savunma sisteminin tanımadığı protein yapılarını düşman olarak algılamakta ve savaş açmaktadır. Bunun daha ileri durumlarında ise kanser gibi hastalıklar görülebilmektedir.

6. Genetik mühendisliği alanında yapılan uygulamaların kötü niyetli kişilerce kullanımının doğuracağı sonuçlar neler olabilir? Hangi noktalarda dikkatli olunması gereklidir? Gerekçeleri ile açıklayınız.

  • Cevap: Biyolojik silahların oluşturulması, genetik yapıların bozularak kısırlığın artması ve nesillerin devamlılığının tehlikeye düşmesi sayılabilir. Biyolojik silahlara karşı hangi önlemleri almamız gerektiğini AFAD gibi kuruluşlardan öğrenebilir, gerekli eğitimleri alabiliriz. Genetik bozukluklar oluşturularak toplumların sağlıklı yapısı bozulmaya ve toplumların gelişmesi engellenmeye çalışılmaktadır. Bu sebeple özellikle yediğimiz, içtiğimiz gıdaların genetiğinin değiştirilmemiş doğal gıda olmasına özen göstermeliyiz. Bilinçli tüketici olmalı, Sağlık Bakanlığından onay almış besinleri tüketmeliyiz. Çünkü GDO’lu besinleri vücudumuza aldığımızda bu besinler bizim hücrelerimizdeki metabolik faaliyetlerin bozulmasına ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilmektedirler.

7. Yukarıda B tablosuna seçtiğiniz biyoteknolojik yöntemlerinin aşağıda verilen uygulama alanlarına ilgili numaralarını yazınız.

  • Cevap:

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!