Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Koronavirüs Hastalığı (COVTD-19), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Bilim insanlarının ortak hedefi COyiD-19’u aşı ile önlenebilir kılmaktır.

Ülkemizde de Koronavirüse karşı geliştirilecek aşı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.
Koronavirüsler tek zincirli, zarflı RNA virüsleridir. Yüzeylerinde çivimsi uzantıları (spike) vardır. SARS-CoV-2 virüsündeki “spike” proteinleri antijenlerdir. Vücuttaki lenfositler bu antijenleri yabancı olarak algılar. Bu durum
bazı lenfositleri özgül antikorlar yapmaları için tetikler (Görsel 1). Koronavirüs proteinlerini kodlayan genler plazmid vektörlere yerleştirilir. Vektörlere ait plazmit, hücrelere (maya hücresi vb.) aktarılır. Hücreler 4 virüs proteinini (Taç spike, membran, zarf ve nükleoprotein) üretir ve bu proteinler kendileri bir araya gelerek virüs benzeri parçacıklar hâlinde hücrelerden salınır. Virüs benzeri parçacıklar, aşı antijeni olarak saflaştırılır (Görsel 2). COVID-19 için biyoteknolojik yöntemlerle üretilen aşılar, sadece virüse ait protein molekülleri içerebilir.

Biyoteknolojik yöntemlerle üretilen aşılar, bir veya birkaç saf veya yarı saf antijenik bileşenler içeren aşılar olarak kabul edilmektedirler. In vitro (hücre dışı) ortamda, saflaştırılmış mRNA’dan DNA sentezlemek için farklı metodlar vardır. mRNA’dan DNA’ya dönüşüm ters (reverse) trans- kriptaz ve DNA polimeraz aktivitesiyle gerçekleştirilir. Ters Bakten transkriptaz genellikle farklı virüslerden elde edilir. Oluşan DNA’dan elde edilen gen, bakteriye ait plazmitle birleştirilir. Daha sonra ahcı hücrede genin çoğalması sağlanır ve elde edilen gen ürünü aşı olarak kullanılır. Örneğin pilus, kapsül, flagella, toksin genleri, yüzey antijenleri, glikopro- teinleri kodlayan genler bir bakteri veya bir maya hücresine (S. cerevisiae) biyoteknolojik yöntemlerle aktarılabilir.
Bu hücreler içinde genin çoğalması sağlanabilir (Görsel 3).

Rekombinant gen teknolojisiyle aşıların üretilmesi ucuzdur, ancak yalnızca bir antijen oluşturularak üretilen aşılar her zaman işe yaramayabilir. Bilim insanları, lenfositlerin tek başına spike protein tarafından aktive edilip edilemeyeceğini tartışmaktadır. Ayrıca maya hücrelerinin insan hücresiyle aynı şekilde proteini üretmediğinden rekombinant genle üretilen proteinlerin doğru lenfositleri aktive edip etmeyeceği de araştırma konusudur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!