Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

1. Rekombinant gen teknolojisinde niçin vektör kullanılır? Virüse ait proteinin sentezinden sorumlu geni aktarmak için vektör olarak kullanılan nedir?

  • Cevap: Vektör, genetik malzemeyi bir yerden bir yere aktarır. Rekombinant gen teknolojisi ile aşı üretiminde bakteri hücresine ait hal- kasal DNA yani plazmit vektör olarak kullanılmıştır.

2. Bakteriye ait plazmitin rekombinant olarak adlandırılmasının sebebinin ne olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Bakteri plazmitinde bulunmayan genetik bir özellik bakteri hücresinin plazmitine nakledilmiş ve genetiği değiştirilmiş rekombi- nant bir DNA molekülü elde edilmiştir.

3. Biyoteknolojik yöntemle aşı oluşturmanın avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırınız.

  • Cevap: Biyoteknolojik yöntemle aşı üretmek ucuzdur ve çok üretilebilir. Ancak biyoteknolojik olarak aşının ilk oluşturulma süreci önemli araştırma ve geliştirme çalışmaları gerektirir ve maliyeti yüksektir. Bağışıklığı zayıf kişiler de bu yöntemle üretilen aşıları kullanabilmektedir. Ancak bu yöntemle üretilen aşılarda maya hücrelerinin virüse ait ürettiği antijen aşılamada yeterli olmayabilir ve maya hücrelerinin ürettiği antijenler insan organizmasında doğru lenfositleri uyarmayabilir. Bu durumda istenen düzeyde bağışıklık yanıtı oluşmayabilir. Rekombinant gen teknolojisiyle üretilen aşıların ne derece etkin oldukları ve gelecekte nasıl sonuçlar ortaya çıkarabileceği araştırılmaya devam etmektedir.

4. Yukarıdaki metinde anlatılan, biyoteknolojik yöntemlerle üretilmiş COVID-19 aşısının içeriğinde virüse ait RNA mı, RNÂdan üretilmiş DNA mı, yoksa virüse ait proteinler mi bulunmaktadır? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Metinde anlatılan, biyoteknolojik yöntemlerle üretilmiş CO- VID-19 aşısının içeriğinde virüse ait spike proteini bulunmaktadır. Spike proteini üreten gen, virüsten biyoteknolojik olarak izole edilmiş, bakteri plazmitine eklenmiş ve maya hücresi içinde çoğalması sağlanmıştır. Böylece elde edilen spike proteininden COVID-19 aşısı oluşturulmuştur.

5. Tip 1 diyabet hastalarının insüline ihtiyacı vardır. Bakteriler kullanılarak insülin üretiminin COVID-19 aşısının üretimiyle benzerliği var mıdır?

  • Cevap: İnsülin geni insan DNA’sından kesilip bakteriyel bir plazmit içerisine restriksiyon enzimleri ve ligaz kullanılarak eklenir. Daha sonra bir bakteri içerisine konulur ve bakteri hücresinin insülin üretmesi sağlanır. COVID-19 aşısının biyoteknolojik olarak üretilmesinde de benzer yol izlenir. Bakteri plazmitine aynı enzimlerle virüse ait spike geni eklenir ve maya hücresi içinde virüse ait antijenin üretilmesi sağlanarak aşı geliştirilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!