Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

3. Biyolojik sistemler yardımıyla ham maddelerin yeni ürünlere dönüştürülmesine geleneksel biyoteknolojik yöntemler denir.
Küf mantarından elde edilen penisilinin (antibiyotik) bakterilerin sebep olduğu hastalıklar ile mücadelede kullanılması bu yönteme örnek olarak verilebilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Küf mantarından penisilin elde edilmesi ve bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılması geleneksel biyoteknolojik yöntemlere örnek olarak verilebilir. Burada küf mantarından doğal olarak elde edilen bir hammadde vardır ve bu hammadde kullanılarak yeni bir ürün olan penisiline dönüştürülmüştür. Sütten peynir, yoğurt ve sirke yapımı ve hamurun mayalanması aynı yönteme örnek olarak verilebilir.

4. Pakistanda bir çöplükte keşfedilen mantar türünün (Aspergillus tubingensis) plastiği birkaç hafta gibi kısa sürede çözebildiği anlaşılmıştır. Bilim insanları bu mantar türü sayesinde plastik atıkların büyük bir kısmının ortadan kaldırılabileceğini düşünüyorlar. Plastiğin doğada kendiliğinden çözünmesi için yüzlerce yıl gerekmektedir. Buna göre:

a) Plastik atıkların bu mantar türü tarafından biyolojik olarak parçalanması ile yakılarak yok edilmesi arasında nasıl bir fark vardır?

  • Cevap: Plastik yakıldığında atmosfere karbondioksitle beraber hava kirliliğine yol açan birçok gaz açığa çıkar. Plastiğin yakılması çevre için çok tehlikelidir. Bu mantar türü plastiği enzimleriyle haftalar içinde biyolojik olarak parçalayabilmektedir. Toprağa ve havaya herhangi bir olumsuz etkisi olmamaktadır.

b) Bir gen mühendisi olsaydınız bu mantar türünden nasıl faydalanırdınız?

  • Cevap: Olası Cevap: Mantarın plastiği parçalayan genlerini hızla üreyebilen ayrıştırıcı canlılara aktarırdım. Bu ayrıştırıcılar hem organik atıkları temizler hem de plastiği de parçalarlar.
    Olası Cevap: Mantardan elde edilen geni birçok canlıya aktarırdım. Bu canlılardan hızlı, kolay ve ucuz yolla plastik ayrıştıran enzimler üretirdim. Bu enzimlerin evlerde plastik atıkların biyolojik olarak parçalanmasında kullanılmasını sağlardım. Böylece plastik atıkların yerel yönetimler tarafından toplanılmasına bile gerek kalmazdı.

5. Rekombinant DNA yöntemiyle elde edilen altın pirinç GDO’lu canlılara örnek olarak verilebilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Rekombinant DNA yöntemiyle elde edilen altın pirinç bu yöntem sayesinde A vitamini açısından zenginleştirilmiştir. Normalde pirinç bitkisinde A vitamini üretme özelliği çok düşüktür. Nergis bitkisinden alınan A vitamini sentezleyen betakaroten geni pirinç bitkisine ilave edilerek bu bitkinin A vitamini üretmesi sağlanmıştır. Bu nedenle altın pirinç transgenik yani GDO’lu bir canlı olarak kabul edilir.

6. “Küf mantarından penisilin elde edilmesi ve insan insülininin bakteriler tarafından üretilebilmesi genetik mühendisliği çalışmaları ile olabilir.” açıklamasına katılır mısınız? Cevabınızı gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Kısmen katılırım. Küf mantarından penisilin elde edebilmek için genetik mühendisliği çalışmalarına gerek yoktur. Biyoteknolojik çalışmalarla küf mantarından penisilin elde edilir. Fakat bakteriye insülin ürettirebilmek için insandan bakteriye gen aktarılmalıdır. Bu da ancak genetik mühendisliği çalışmaları ile olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!