Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 57

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 57

Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Canlılığın devamı için gerekli olan enerji çeşitlerinin çoğunun kaynağı güneş enerjisidir. Ancak canlılar güneş enerjisinden doğrudan yararlanamaz. Fotosentetik canlılar tarafından gerçekleştirilen fotosentez sonucu, güneş enerjisi kimyasal bağ enerjisine dönüştürülerek besin üretilir. Canlılar hücresel solunumla bu besinlerden elde ettikleri kimyasal enerjiyi ATP adı verilen özel bir molekülün yapısında kimyasal bağ enerjisi olarak tutar. Her hücre metabolizması için gerekli ATP’yi kendisi sentezler. ATP depolanmaz, hücreden hücreye aktarılmaz. ATP; ısı, elektrik, kimyasal enerji gibi başka formlara kolayca dönüşebilir. Canlılar ATP enerjisini özümleme (yapım, üretim) reaksiyonlarında ve hareket etme, vücut sıcaklığını ayarlama, dolaşım, boşaltım, uyarı iletimi gibi metabolik olaylarda kullanır.
Canlı vücudunda enerji açığa çıkartan reaksiyonlara ekzergonik tepkime denir. Hücrede gerçekleşen solunum ve fermantasyon tepkimeleri ekzergoniktir. Gerçekleşmesi için enerjiye ihtiyaç duyulan tepkimelere ise endergonik tepkime denir. Hücrede gerçekleşen yapım tepkimeleri endergonik tepkimelere örnektir.
Organik maddelere fosfat grubu eklenmesi fosforilasyon, organik maddelerden fosfat grubu kopartılması ise defosforilasyondur. ADP molekülüne bir fosfat grubu eklenerek ATP sentezlenmesi fosforilasyon tepkimesine örnektir. Canlılarda ATP sentezi enerji kaynağına göre 3 şekilde gerçekleşir.
A- Substrat Düzeyinde Fosforilasyon, B- Oksidatif Fosforilasyon, C- Fotofosforilasyon

1. Soluduğumuz hava, yediğimiz ve içtiğimiz besinler vücudumuz tarafından işlenir, kullanılır ve ihtiyaç duyduğumuz enerjiye dönüştürülür. Günlük işler için yapılan her hareket enerji gerektirmektedir. Buna göre:

a) İnsanda günlük harcanan enerji miktarını belirleyen koşulların neler olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Gün içerisinde harcanan enerji miktarı hareketin türüne, süresine, kişinin becerisine, cinsiyetine, vücut ağırlığına, yaşına, çevre sıcaklığına göre değişiklik göstermektedir.

b) Besin maddelerinin enerjiye dönüşümünün nasıl gerçekleşmekte olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür. Kan dolaşımı ile bu maddeler dokulara ve hücrelere taşınır. Bu maddelerin yapısında kimyasal bağ enerjisi vücudumuzdaki hücreler tarafından doğrudan kullanılamaz. Besin maddelerindeki kimyasal bağlar kırılırken açığa çıkan enerji, hücre faaliyetlerine doğrudan enerji sağlayan ve adenozin trifosfat (ATP) olarak isimlendirilen molekülü sentezlemek için kullanılır. ATP vücutta enerji üretilen ve tüketilen süreçler arasında enerji alışverişini sağlayan temel moleküldür.

c) Gün içerisinde hiç hareket etmeden yatan bir insanın enerji ihtiyacı var mıdır? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Hiçbir iş yapmadan yatan bir insan sadece vücut sıcaklığını korumak, kalp atışını devam ettirmek, çevredeki uyartıları nöronlarıyla algılamak, hücre bölünmesi yapmak, hormon ve enzim sentezlemek, böbrekte kanı temizlemek gibi pek çok faaliyet için enerjiye ihtiyaç duyar.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!