Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

2. Hücre içinde ATP nasıl yıkılır? Yıkım sonucu açığa çıkan enerji hücre içinde hangi olaylarda kullanılır? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Hücre içinde enerji ihtiyacı olduğunda önce ATP’nin yapısında son iki fosfat molekülü arasındaki enerji yüklü bağ enzimlerle hidroliz edilir ve enerji açığa çıkar. Bu enerjinin bir kısmı ısı olarak çevreye yayılırken bir kısmı da hücre bölünmesi, kas faaliyeti, aktif taşıma gibi endergonik tepkimelerde kullanılır.

3. İnsan vücudunda ATP kazanımı için öncelikle glikoz molekülü parçalanır. Ancak glikoz bir seferde değil kademeli olarak parçalanarak açığa çıkan enerji ATP sentezinde kullanılır. Glikozun kademeli parçalanmasının sebeplerini açıklayınız.

  • Cevap: Hücre solunumu sırasında besin moleküllerinin tek basamakta değil kademeli yıkımı ile serbest kalan enerji, üçüncü fosfatın ADP’ye bağlanıp ATP oluşturulmasında kullanılır. Eğer bu enerji bir anda serbest bırakılmış olsaydı hücrenin kullanması için çok fazla olur, bu durumda büyük miktarda ısı açığa çıkardı. Hücrenin bu kadar fazla enerjinin tamamını bir defada kullanabilmesi mümkün değildir. Ayrıca açığa çıkan ısı hücrelerin zarar görmesine hatta ölümüne neden olurdu.

4. Aşağıda ATP’nin yapısı ve bulundurduğu bağlar A, B ve C şeklinde gösterilmiştir.

a) ATP’nin yapısındaki A, B ve C ile gösterilen bağların adları nedir?

  • Cevap: A- Glikozit bağı, B- Ester bağı, C- Fosfat bağlarıdır.

b) ATP, nükleik asit ve yağlarda ortak olan bağ hangisidir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Her üç molekülde de ortak bulunan bağ “ester bağı”dır.

5. İnsan vücudunda enerji eldesi hücresel solunumla sağlanır.

a) Solunum reaksiyonları ne tür reaksiyonlardır? Bu süreçte hangi fosforilasyon çeşitlerinin görüldüğünü açıklayınız.

  • Cevap: Solunum egzergonik bir tepkimedir. Bu süreçte substrat düzeyinde fosforilasyon ve oksidatif fosforilasyon görülür.

b) Solunumla elde edilen ATP, endergonik ve egzergonik tepkimeler arasında nasıl bir rol oynar? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: İnsan vücudunda egzergonik (enerji veren) bir süreci yürütebilmek için endergonik (enerji alan) bir sürece ihtiyaç duyulur. ATP endergonik ve egzergonik tepkimeler arasında enerji transferi sağlayan organik bir moleküldür.

6. Beslenme ile yeterli karbonhidrat alınmadığı durumlarda enerji elde etmek için yağ ve protein kullandır.

a) Proteinlerin vücutta enerjiye dönüşmesi nasıl olur? Protein ağırlıklı beslenenlerin neden daha fazla su tüketmesi gerektiğini açıklayınız.

  • Cevap: Proteinler uzun süreli ve yoğun egzersizlerde enerji kaynağı olarak kullanılır. Ancak proteinlerden enerji elde edebilmek için karaciğerde aminoasitlerden amin grubu ayrılmalıdır. Bu işlemin adı deaminasyondur. Amino asitten amino grubu ayrıldıktan sonra geriye kalan karbon iskeleti parçalanmaya devam eder ve ATP oluşumuna katılır. Proteinler enerji eldesi için kullanıldığında amino asitlerden ayrılan amin grubunun vücuttan uzaklaştırılması idrar yoluyla mümkün olur ve bu nedenle proteinlerin kullanılması vücut su kaybını artırır. Bu durumda daha çok su tüketmek gerekir.

b) Uzun süreli açlık durumlarında vücudun canlılığını sürdürmek için gerekli enerjiyi nasıl sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: Enerji için gerekli besin sağlanamadığında vücut bir süre depoları kullanır. Karaciğerde depolanan glikojen glikoza parçalanır. Enerji eldesinde ilk kullanılan glikozdur. Sonrasında depo yağlar en son proteinler kullanılmaya başlanır. Protein enerji kaynağı olarak kullanılırken öncelikle üreme ve kas sis- temindekiler en son hâlâ vücuda besin girişi olmadıysa sinir sistemindeki proteinler kullanılmaya başlanır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!