Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 60

3. Bir öğrenci, “ATP’nin üretimi ekzergonik bir tepkime iken, ATP’nin tüketimi endergonik bir tepkimedir.” açıklamasını yapıyor. Bu açıklama doğru mudur? ATP döngüsünü de düşünerek cevabınızı açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencinin açıklaması doğru değildir. ATP’nin üretimi bir sentez olayıdır, enerji gerektirir. Bu yüzden endergonik bir tepkimedir. ATP’nin tüketimi sonucunda enerji açığa çıkar. Ekzergonik bir olaydır.

Aşağıdaki metin ve şekilden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Günlük yaşamda “kalori” kelimesi çok kullanılmasına karşın termokimyada birim “kilokalori”dir. Bir kilokalori, 1 kg suyun sıcaklığını 1°C yükseltmek için gereken ısı enerjisidir. Yiyeceklerdeki kalori düzeyini ölçmek için kullanılan gereç “bomba kalorimetre”dir. Yiyecek maddesi, su tankının içinde bulunan, yüksek basınçlı oksijenle dolu bir kapalı kutuya konulur ve yakılır. Yiyecek maddesi yandıkça suyun sıcaklığı ölçülebilecek kadar yükselir. Bu ölçü, hesaplanan kalori miktarının temelini oluşturur. Bu işlemler yapılırken kalorimetre ölçüleri, vücut koşullarına uyacak biçimde ayarlanmalıdır.

4. Eşit miktarda yağ, karbonhidrat ve protein molekülleri oksijenli ortama yerleştirilip ayrı ayrı yakılarak termometredeki değer gözlemleniyor. Yapılan gözlemler sonucu termometrede ölçülen değerin, birim zamanda en yüksek olan besinden en az olan besine doğru sıralanışının nasıl olmasını beklersiniz? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Canlılar karbonhidrat, protein ve yağ moleküllerini oksijenli solunumla parçalayarak enerji elde ederler. Birim zamanda eşit miktarda kullanılan besinlerden en yüksek değere önce yağ, sonra protein, en son karbonhidrat olması gerekir.

5. Besin maddelerindeki kalori hesaplama işlemleri yapılırken kalorimetre ölçülerinin vücut koşullarına benzeyecek biçimde düzenlenmesinin temel amacının ne olabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: İnsan vücudu kalorimetre gibi tümüyle yakmaz. Örneğin proteinler, üre gibi azot kökenli ve tümüyle sindirilemeyen maddeler içerir. Ayrıca, yenilen gıdaların tümü, bağırsak tarafından emilmez. Bu yüzden kalorimetre ölçüleri, vücut koşullarına uyacak biçimde ayarlanmalıdır.

6. Zayıflamak isteyen bireylere genellikle kalori açığı oluşturması tavsiye edilmesinin nedeni ne olabilir? Cevabınızı verirken sağlıklı bir bireyin günlük kalori ihtiyacını göz önünde bulundurunuz.

  • Cevap: Yiyecek bir anlamda insan makinesini işleten yakıttır. Sindirim sonucu elde edilen enerji başka yerlerde vücudu korumakta, iş yapmakta ve büyümeye yardımcı olmakta kullanılır. İnsan vücudu gıdaların %25’ini mekanik enerjiye çevirir. Geri kalanını da vücut sıcaklığını koruyabilmek için ısı enerjisine dönüştürür. Her 3.500 kalori, insan kütlesinin yaklaşık 373 g’ına eşittir. Vücut kütlesini koruyabilmek için belirli bir kaloriye gereksinim vardır. Dolayısıyla tüketilen her 3.500 kalori, bu kütleden 373 g eksiltir. Bu nedenle kalori açığı oluşturmak bireylerin zayıflamasını sağlayacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!