Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 64

2. Yeryüzündeki yeşil alanların azalmasının canlıları nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Yeşil bitkiler ortamdaki karbondioksidi alarak güneş ışığı yardımıyla besin üretiminde kullanır. Bu olay sonucunda atmosfere oksijen verilir. Böylece atmosferdeki oksijen-karbondioksit dengesi sağlanmış olur. Yeşil alanların ortadan kaldırılmasıyla doğadaki denge bozulur ve canlılar için gerekli olan besin-oksijen üretimi azalır.

3. Enerji üretmek için kullanılan petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıtların oluşumunun fotosentez olayı ile bağlantısını açıklayınız.

  • Cevap: Enerji elde etmek için kullanılan petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıtların kaynağı fotosentez yapan organizmalardır.

4. Yeryüzünde klorofil taşıyan canlılar olmasaydı diğer canlılar nasıl enerji elde ederlerdi?

  • Cevap: Canlılar Güneş’ten gelen ışık enerjisini doğrudan kullanamaz ve depolayamaz. Güneş enerjisinin kullanılabilir hâle gelmesi için bir başka enerji türüne dönüştürülmesi gerekir. Bu dönüşümü sağlayan olay fotosentezdir, fotosentez klorofil taşıyan canlılar tarafından gerçekleştirilir. Bu canlılar fotosentez yaparak besin üretir ve besin zinciri yoluyla bu enerji diğer canlılara aktarılır. Fotosentez olmasaydı Dünya’da canlılık büyük ölçüde sona ererdi. Sadece inorganik maddelerin oksidasyonuyla besin üreten kemoototrof canlılar ve onları tüketen az sayıda tüketici canlı olurdu.

5. Fotosentezin canlıların besin ve oksijen ihtiyacının karşılamasının yanı sıra başka hangi oluşumlara katkı sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: Fotosentez canlıların besin ihtiyacını karşılarken aynı zamanda günlük hayatta kullanılan pamuk, keten gibi tekstil ürünlerinde, ilaç ve kozmetik sanayiinde, mobilya sektöründe ve kâğıt ürünlerinde ham madde eldesine katkı sağlar.

6. Bir deniz tavşanı türü olan Elysia chlorotica deniz algleriyle beslenirken alglerin fotosentezde görev alan ve klorofil taşıyan organellerini sindirmez. Deniz tavşanının dokularında kalan bu organeller fotosentez yapmaya devam ederek canlı için besin üretir. Bu örnekten yola çıkarak ilerleyen zamanlarda canlıların besin ve oksijen ihtiyacının karşılanması için bitkiler dışında başka canlılardan da faydalanabileceği görüşüne katılır mısınız?

  • Cevap: Evet, olabilir. Hayvanlar âlemi içinde bir deniz tavşanı türü olan Elysia chlorotica yediği fotosentetik alglerin içinde bulunan plastit- leri sindirmeyerek fotosentez yapabiliyor. Bu sayede besin ve oksijen üretebiliyor. Buradan yola çıkılarak bu özellik diğer canlılara da kazandırılabilir. Biyoteknoloji ve gen mühendisliği sayesinde gen aktarımı yoluyla canlılara fotosentez yapma özelliği kazandırılabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!