Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 73

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 73 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 73

Aşağıda verilen metin ve görsellerden faydalanarak soruları cevaplayınız.

Fotosentez, ışığa bağımlı tepkimeler ve karbon tutma tepkimeleri şeklinde iki evreden oluşur (Görsel).

Işığa bağımlı tepkimeler: Ökaryotlarda kloroplastın tilakoitlerinde gerçekleşir. Bu evrede tilakoit zarda bulunan fotosistemler yapılarında bulunan klorofil molekülü sayesinde ışığı soğururlar. Klorofilin ışık enerjisini soğurmasıyla serbest kalan elektronlar elektron taşıma sistemine aktarılır. İndirgenme yükseltgenme kurallarına göre bir molekülden diğerine aktarılan elektronların enerjisi sayesinde stroma sıvısındaki H+ iyonları tilakoit içine pompalanır. Bu iyonlar ATP sentaz enziminin içinden geçerken ATP sentezlenir. Bu şekilde ışık enerjisi yardımıyla ATP üretimine fotofosforilasyon denir ve bu ATP’ler yalnızca fotosentezde kullanılır.
Işık reaksiyonlarında, ışık enerjisi yardımıyla su moleküllerinin elektron (e’), proton (H ) ve CVne ayrışması olayına fotoliz denir. Açığa çıkan hidrojenler ve elektronlar NADP molekülüne aktarılır ve NADPH molekülü üretilir.

Bu evrede Calvin döngüsünde kullanılacak olan ATP ve NADPH molekülleri sentezlenir ve stromaya aktarılır. Suyun fotolizi sonucu oluşan 02 ise atmosfere verilir.
Karbon tutma tepkimeleri: Calvin döngüsü olarak da adlandırılan bu tepkimelerde ışığa bağımlı tepkimelerde üretilen ATP ve NADPH ile sitoplazmadan alman C02 kullanılarak besin üretilir. Üretilen madde glikoz, amino asit, yağ asidi, gliserol, hormon, vitamin, nükleotit gibi maddelerdir.

1. “Karbon tutma tepkimeleri ışığın olmadığı zamanlarda (gece) gerçekleşir.” görüşüne katılır mısınız? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, katılmam. Karbon tutma tepkimeleri sırasında, ışık reaksiyonlarında açığa çıkan ATP ve NADPH’a ihtiyaç duyulur. Bu nedenle karbon tutma tepkimeleri de ışık varlığında gerçekleşmek zorundadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!