Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 76

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 76

1. Fotosentezin hızına etki eden dış etkenler düşünüldüğünde 1. etkinlikte su sıcaklığı artışı ile gözlemlenen oksijen kabarcığı sayısının nasıl değişmesi gerektiğini açıklayınız. Cevabınıza fotosentez hızı ile ortam sıcaklığı arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafik ekleyiniz.

  • Cevap: Fotosentez hızı, deneyde verilen her sıcaklık artışında doğru orantılı olarak artacaktır. Dolayısıyla gözlemlenen oksijen gazı kabarcığında sıcaklık derecesi artacaktır. Bu durum aşağıdaki grafik ile şöyle gösterilebilir.

2. Biyoloji öğretmeninin 1. etkinliğini inceleyen öğrenciler arasında şöyle bir konuşma geçmektedir:
— Ali: Elodea bitkisinin yaprak sayısı fazla olsaydı gözlemlenen oksijen kabarcığı sayısı artardı.
— Mehmet: Elodea bitkisinin yaprakları birbirini ne kadar az gölgelerse gözlemlenen oksijen kabarcığı sayısı artar.

Öğrencilerin konuşması dikkate alındığında öğrenci görüşlerini nasıl yorumlarsınız? Cevabınızı verirken biyoloji öğretmeninin etkinliği yapma amacını göz önünde bulundurunuz.

  • Cevap: Öğrencilerin konuşması dikkate alındığında yorumlarının doğru olduğu söylenebilir ancak biyoloji öğretmeninin etkinliği yapma amacı, fotosentez hızına etki eden dış etkenleri kavratmaktır. Öğrencilerin konuşmalarında ise fotosentez hızına etki eden kalıtsal faktörler yorumlanıyor.

3. 1. etkinlikte suyun sıcaklığı sürekli artırılsaydı gözlemlenen oksijen gazı çıkışı değişimi nasıl olurdu?

  • Cevap: Sıcaklığı artırmak belli bir dereceye kadar fotosentez hızını artırır. Dolayısıyla gözlemlenen oksijen gazı kabarcığı da artar. Ancak 55 °C’den sonra enzimlerin yapısı bozulacağı için fotosentez gerçekleşmeyecek ve oksijen gazı kabarcığı da oluşmayacaktır.

4. Biyoloji öğretmeninin 2. etkinlikteki düzenekte cam fanusu hava almayacak şekilde kapatması ve deney düzeneğine KOH eklemesindeki amacı ne olabilir? Cevabınızı fotosentez hızına etki eden dış etmenleri göz önünde bulundurarak veriniz.

  • Cevap: Biyoloji öğretmeninin cam fanusu hava almayacak şekilde kapatmasındaki temel amacı, fotosentez hızına CO2 miktarının etkisini gözlemlemektir. Deney düzeneğinde KOH kullanmasındaki amacı ise bitkinin solunum sonucu oluşturacağı CO2 gazının fotosentez olayında bitki tarafından kullanılmasını engellemektir. Böylece fanus içerisinde kalan yapraklar CO2 gazını kullanamamış, fotosentez tepkimesini gerçekleştirememiştir.

5. Biyoloji öğretmeni 2. etkinlikteki düzenekte kullandığı ışığın uzaklığını, düzeneğe 15 cm, 25 cm ve 45 cm olacak şekilde ayarlayıp her seferinde deneyi tekrar etseydi fanus içerisindeki yaprakların sararma hızlarında nasıl bir değişim olurdu?

  • Cevap: Işık kaynağı deney düzeneğine ne kadar yakın olursa fotosentez hızı da o kadar fazla olur. Dolayısıyla fanus içerisindeki CO2 tükenme hızı, ışık kaynağının fanusa yakınlığı ile artacaktır. Buna bağlı olarak fanus içinde kalan yapraklardaki sararma, ışık kaynağı yaklaştıkça artacaktır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 76 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!