Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 79

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 79 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 79

Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Işık dalgalar hâlinde yayılır. Işığın iki ardışık tepe noktası arasındaki mesafeye ışığın dalga boyu denir. Gözle görünen veya görünmeyen farklı dalga boylarına sahip ışıklar vardır. Işığın dalga boyu; gama ve kozmik ışınlarda olduğu gibi nanometreden (nm) küçük, radyo dalgalarında olduğu gibi kilometreden büyük olabilir. Işığın dalga boylarına göre ölçeklendirilmesiyle oluşan sıralamaya elektromanyetik spekt- rum denir. Elektromanyetik spektrumda yaşam için önemli olan ışıklar, yaklaşık olarak 380 nm ile 750 nm dalga boyları arasında yer alır. Bu ışıklar insan gözü tarafından farklı renkler hâlinde ayırt edildiği için bu ışıklara görünür ışık adı da verilir. Görünür ışık, aynı zamanda fotosentezde kullanılan ışıktır.

Fotosentez hızı ile görünür ışık spektrumu arasındaki ilişki, 1883 yılında Theodore Engelmann (Teodor Engılmın) tarafından yapılan bir deneyle gösterilmiştir. Bu deneyde ipliksi bir alg ve aerobik, diğer deyişle oksijenli solunum yapan bakteriler kullanılmıştır. Prizmadan geçirilerek renklerine ayrılan beyaz ışık ipliksi alg üzerine düşürülmüştür. Deney ortamına bırakılan aerobik bakterilerin en fazla toplandığı yerlerin mor ve kırmızı ışığın ulaştığı kısımlar, en az toplandığı yerlerin ise yeşil ışığın ulaştığı kısımlar olduğu görülmüştür.

1. Engelmann deneyinde aerob bakteriler yerine zorunlu anaerob bakteriler (sadece oksijensiz solunum yapabilen bakteriler) konsaydı bu bakteriler nerelerde konumlanırdı? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Fotosentez hızının az olduğu yeşil dalga boyunda konumlanırlardı. Çünkü oksijen zorunlu anaerob bakteriler için öldürücü etki yapar. Bu yüzden bakteriler mümkün olduğu kadar oksijenden uzaklaşmak için yeşil ışık altında toplanır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 79 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!