Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

1952 yılında Alfred Hershey (Alfred Hörşi) ve Martha Chase in (Marta Çeys) T2 bakteriyofajının (bakteri içinde çoğalan virüs) üremesini aydınlatmak için yaptıkları çalışmalar DNAnın genetik madde olduğunu açıkça göstermiştir. DNAnın genetik materyal olarak kabul edilmesi, moleküler genetik araştırmalarının yolunu açmış ve yapılan önemli çalışmaların dönüm noktasını oluşturmuştur.

Hershey-Chase Deneyi (1952)

Hershey ve Chase, deneyinde virüs olarak T2 bakteriyofajı ve konak hücre olarak Escherichia coli (Eşe- rişa koli) bakterisini kullanmışlardır. Bakteriyofaj DNAsının yapısındaki fosfor ve protein kılıfındaki kükürt radyoaktif olarak işaretlendikten sonra E. coli bakterisiyle aynı ortama bırakılmıştır. Deneyin sonunda bakteri içerisinde ve yeni oluşan fajların protein kılıfında radyoaktif kükürt molekülüne hiç rastlanmamıştır. Radyoaktif fosfor ise bakteri içerisinde tespit edilmiştir.

6. Hershey ve Chase, deneylerini tasarlarken neden fosfor ve kükürt moleküllerini radyoaktif olarak işaretlemişlerdir? Karbon veya azot molekülünü işaretlemiş olsalardı nasıl bir sonuca ulaşırlardı?

  • Cevap: Hershey ve Chase, deneylerinde kalıtım maddesinin protein mi yoksa DNA mı olduğunu kesinleştirmek ister. Bu yüzden bu iki molekül yapısında ortak olmayan elementlerin radyoaktif işaretlemesini yapar. Protein yapısında bulunan kükürt, DNA’nın yapısında bulunmaz. Karbon veya azot elementleri hem DNA hem de proteinlerin yapısında ortak bulunan elementlerdir. Eğer bu elementleri işaretlemiş olsalardı kalıtım maddesinin hangi molekül olduğunun ayrımını yapamazlardı.

7.Hershey ve Chase deneyi, genetik materyal olarak DNA ve RNA’yı ayırabilecek biçimde mi tasarlanmıştır? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet, öyle tasarlanmıştır. Çünkü deneyde kullandıkları T2 bakte- riyofajı DNA içeren bir bakteri virüsüdür.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!