Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

3. Bilim insanı deney ortamında bulunan ışık kaynaklarının sayısını artırmış, bakteri yoğunluğunun da arttığını gözlemlemiştir. Ardından ışık kaynaklarının sayısını artırmaya devam etmiştir. Bu durumda bakteri yoğunluğunun da artacağı söylenebilir mi? Nedeniyle belirtiniz.

  • Cevap: Işık kaynaklarının artırılması ışık şiddetinin artmasını sağlayacaktır. Bu da fotosentez hızının artmasını sağlayacağından bakterilerin çoğalmasına neden olmuştur. Işık kaynakları artırılmaya devam ettiğinde ışık şiddeti artacak ancak fotosentez hızının artışı sürekli olmayacaktır. Fotosentezin gerçekleşmesinde yapısal ve çevresel birçok etken birlikte rol oynamaktadır. Yalnızca ışık şiddetinin artırılması fotosentez hızını tek başına artırmaya yetmeyecektir.

4. Bilim insanı deney ortamının sıcaklığını kademeli olarak artırıyor. Bu durumun bakteri yoğunluğu üzerindeki etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Fotosentezin ışıktan bağımsız tepkimeleri enzimler varlığında gerçekleşir. Bu nedenle sıcaklığın artışı belirli bir noktaya kadar fotosentez hızının artmasını sağlar. Ancak sıcaklığın sürekli olarak artması enzimlerin yapısını bozacağından fotosentez hızının azalmasına neden olacaktır. Başlangıçta fotosentez hızının artması, bakteri yoğunluğunu da artıracaktır. Ancak sıcaklığın sürekli olarak artışı fotosentez hızını olumsuz etkileyeceği için bir süre sonra bakteri sayısı da azalacaktır.

5. Bilim insanı ipliksi algin bulunduğu ortama maden suyu eklemenin fotosentez hızını artıracağını düşünmektedir. Bu görüşü yorumlayınız.

  • Cevap: Maden suyu içerisinde çözünmüş olarak CO2 ve mineraller bulunmaktadır. CO2, fotosentez sırasında kullanılırken mineraller, klorofil ve enzimlerin yapısında yer almaktadır. Bu nedenle maden suyu eklenmesi fotosentez hızının artmasını sağlayacaktır.

6. Bilim insanı ipliksi algi kaynayan suyun içerisinde beklettikten sonra deneyi tekrar gerçekleştirmiştir. Deneyin sonucunu değerlendiriniz.

  • Cevap: İpliksi algin kaynayan su içerisinde bekletilmesi, yapısında bulunan proteinlerin ve enzimlerin denatüre olmasına neden olacaktır. Bu durumda fotosentez gerçekleşmeyecektir. Bakterilerde bir kümeleşme görülmeyecektir.

7. Bilim insanı deneyden elde ettiği sonuçları kullanarak yapay bir ortam içerisinde bitkisel üretim gerçekleştirmek istemektedir. Ürün verimini artırmak için ortamın koşullarını nasıl kurgulamalıdır? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Bitkisel üretimde verimin artırılabilmesi için fotosentez hızını artırıcı yönde koşullar oluşturmak gerekmektedir. Oluşturulacak ortamın iyi ışıklandırılması, ışık şiddetinin artırılması gerekmektedir. Işığın dalga boyunun mavi-mor ışık olması fotosentez hızını artıracaktır. Sıcaklık fotosentez hızını etkileyen bir diğer faktör olduğu için ortam sıcaklığını düzenlerken optimum sıcaklık koşulları seçilmelidir. Fotosentez sırasında CO2 ve H2O kullanıldığı için ortamdaki miktarları önem taşımaktadır. Bitkiler yeterince sulanmalı ve ortamdaki CO miktarı kontrol edilmelidir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!