Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 90

1. “Dev tüp solucanları kemosentez yaparak besinlerini üretir.” düşüncesine katılıyor musunuz? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, katılmam. Dev tüp solucanları kemosentez yapmaz. Mu- tualist yaşadığı bakteriler kemosentez yapar. Üretilen besin paylaşılır. Dev tüp solucanı tüketici bir canlıdır.

2. Kırmızı dev tüp solucanının yaşadığı ortam ışık almış olsaydı beslenmesi açısından bir değişiklik görülür müydü? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, herhangi bir değişiklik olmazdı. Çünkü kemosentez yapan bir canlı ışık kullanmaz ama ışık varlığında da inorganik maddelerden organik madde üretmeye devam eder. Yani ışığın olup olmaması önemli değildir.

3. Kemosentez yapan canlılar kırmızı dev tüp solucanlarıyla endosimbiyotik, diğer deyişle karşılıklı fayda ilişkisine dayalı birlikteliğe sahiptir. Bunun ekolojik sisteme katkısını açıklayınız.

  • Cevap: Üretici canlı olarak kemosentetik bakteriler görev üstlenir ve ekolojik bir yaşam birliğinin devamlılığı sağlanır. Aynı zamanda H2S gibi bileşikler oksitlenerek hem enerji elde edilir hem de madde döngüsüne katkıda bulunulur.

4. Kırmızı dev tüp solucanındaki hemoglobin insandaki hemoglobinle karşılaştırıldığında ne gibi ortak ve farklı özellikler belirlenir?

  • Cevap: Hemoglobin insanda kana, kırmızı dev tüp solucanında plume organına kırmızı rengini verir. İnsandaki hemoglobin oksijenle kolay birleşir ve kolay ayrılır. Aynı durum kırmızı dev tüp solucanında da görülür. Bu canlıdaki hemoglobinin sülfür taşıması, insan hemoglobininde bulunmayan bir özelliktir.

5. İnorganik maddelerden organik madde sentezlemek denilince akla ilk olarak fotosentez olayı gelir. Okyanus diplerindeki menfezlerde yaşayan kırmızı dev tüp solucanlarının canlılığını sürdürme nedeninin kemosentez yapan bakterilerle endosimbiyotik yaşamları olduğu tespit edilmiştir. Kırmızı dev tüp solucanlarının fotosentez değil de kemosentez yapan canlılarla endosimbiyotik yaşamasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Okyanus diplerine ışığın yeterince ulaşmamasından dolayı bu yerlerde fotosentez gerçekleşmez. Çünkü fotosentez için ışık şarttır. Oysa kemosentez yapan canlılar ışığa gerek duymadan inorganik maddeleri organik maddelere dönüştürebilir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 90 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!