Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

Aşağıda enerji metabolizmasıyla verilen metin, tablo ve grafiklerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Sporcu içecekleri veya enerji jelleri egzersiz öncesinde, sırasında veya sonrasında kullanılabilen ve bileşiminde çeşitli organik maddeler ve elektrolitler bulunduran sporcu gıda takviyeleridir. 50 gramlık bir enerji jelinin besin içeriği aşağıdaki tabloda verilmiştir.

1. Uzun mesafe koşucusu bir atlet yarışma öncesinde 100 gramlık enerji jeli tüketmiştir.

a) Bu sporcunun tüketmiş olduğu jel toplam ne kadar enerji içermektedir?

  • Cevap: 50 gramlık jelde 613 kJ enerji vardır. Bu atlet 100 gram jel tükettiğine
    göre jel, 1.226 kJ enerji içerir.

b) Yağ 35 kj/gr, protein 15 kj/gr, karbonhidrat 15 kj/gr enerji içermektedir. Jeldeki enerji kaynağı nereden gelmektedir? Tablodaki verilere göre hesaplama yaparak açıklayınız.

  • Cevap: 1 gr karbonhidrattaki enerji 15 kJ bilgisi verilmiştir. Buna göre jelde toplam 36 gram karbonhidrat olduğuna göre 540 kJ enerji sadece karbonhidrattan gelmektedir. Bu enerjinin 90 kJ’si glikozdan elde edilir. Jelde toplam 613 kJ enerji olduğuna göre bu enerji 540/613×100= %88 oranında karbonhidrattan elde edilir. Jel içeriğinde hiç yağ ve protein bulunmamaktadır. Geri kalan enerjinin (%12) kaynağı hakkında tablodaki bilgilere göre bir şey söylenemez. Detaylı içerik bilgisi gerekmektedir

c) Bu atlet enerji jelini ne amaçla kullanmış olabilir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Atlet, enerji jelini enerji kaynağı olarak karbonhidrat desteği sağlamak ve koşu süresi boyunca terleme yoluyla kaybedeceği elektrolitleri yerine koymak amacıyla kullanmış olabilir.

Profesyonel sporcular fiziksel performanslarını yaptıkları egzersizler sayesinde artırır ve farklı egzersiz çeşitleriyle kaslarından en iyi şekilde yararlanmayı hedeflerler. Örneğin ağırlık kaldırma veya hızlı koşma egzersizleriyle kaslarının kuvvetini artırır, tempolu ve yavaş koşma egzersizleriyle de kaslarının uzun süre iş yapabilme ve devam ettirebilme yeteneğini (dayanıklılığını) geliştirirler. Kasların uzun süre iş yapabilmesi için uzun süreli enerji takviyesine ihtiyacı vardır. Kas hücreleri, bu enerjiyi sürekli oksijen girdisine bağlı olan bir dizi kimyasal reaksiyonla (oksijenli solunumla) glikozdan elde eder. Hızlı koşma egzersizlerinde kasların oksijen isteği, vücudun onu karşılama kapasitesini aşar ve oksijenli solunum kasın enerji ihtiyacını karşılamada yetersiz kalır. Kas hücrelerinde bulunan glikoz farklı bir metabolik yolla da yıkılmaya başlar.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!