Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 92

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 92 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 92

2. Uzun mesafe koşucusu bir atlet yarışma öncesinde 100 gramlık enerji jeli tüketmiştir.

a) “Kısa mesafe koşucusu bir atletin bacak kaslarının dayanıklılığı, uzun mesafe koşucusu bir atlete göre daha fazladır.” görüşünü destekler misiniz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Kısa mesafe koşucusu bir atletin bacak kasları daha kuvvetlidir ama daha dayanıklı değildir. Hızlı koşma egzersizleri sayesinde bacak kasları kuvvetlenir. Bacak kaslarının daha dayanıklı olabilmesi için kas hücrelerine uzun süreli oksijen girmesi ve oksijenli solunum yoluyla enerji üretebilmesi gerekir. Hızlı koştuğu için kaslara yeterli oksijen iletilemez.

b) Kas dayanıklılığını artıran egzersizlerin vücut hücrelerine uzun süreli oksijen takviyesini nasıl sağlayabildiğine yönelik bir öneri getiriniz.

  • Cevap: Tempolu ve yavaş koşma egzersizleri, kas dayanıklılığını artıran egzersizlerdir ve bu egzersizleri yaparken soluk alıp verme hızlanır ve derinleşir, kalp daha güçlü ve hızlı atmaya başlar. Bu sayede kalp ve akciğerler, vücut hücrelerine daha fazla oksijen iletir ve sürekli oksijen girişi olur.

Fiziksel egzersizler sırasında kaslar, kasılma için gereksinim duyduğu enerjiyi üç enerji sistemiyle elde eder:

I. ATP-Kreatin fosfat (KP) sistemi: Kısa süreli ve yoğun egzersiz yapılan aktiviteler için ATP enerjisi sağlar. Kaslarda sınırlı miktarda depolanan kreatin fosfat, kreatin kinaz enzimiyle kreatin ve fosfata yıkılır, açığa çıkan enerjiyle ATP sentezi yapılır.
Kreatin fosfat+ADP → Kreatin+ATP

II. Anaerobik glikoliz sistemi: Kaslarda laktik asit sistemi olarak da bilinir. Karbonhidratları pürivik asit ve laktik aside yıkar. Bu sırada ATP üretilir.

III. Oksijenli solunum sistemi: Organik besin maddeleri su ve karbondiokside yıkılır. Yüksek miktarda ATP üretilir.
Aşağıdaki Şekil l’de çeşitli aktivitelerde kullanılan kreatin fosfat yüzdesi, Şekil 2’de ise aktivite süresine bağlı olarak üç enerji sisteminin göreceli enerji katkısı gösterilmiştir.

3. a) Uzun atlama yapan bir atlet 30-50 metrelik bir mesafeyi yüksek hızda koşar ve en uzak mesafeye atlamaya çalışır. Bu atlet 30 saniye içerisinde kasları için gereken enerjiyi hangi enerji sistemiyle karşılar? Verilen grafiklerden faydalanarak açıklayınız.

  • Cevap: Uzun atlama yapan bir atlet, kasları için gerekli enerjiyi kaslarında bulunan kreatin fosfatın %60’ını kullanarak yaklaşık 2 saniyede baskın enerji sistemi olan ATP-KP sistemiyle elde etmiştir. ATP- KP sisteminde mevcut olan enerji sınırlıdır. 10 saniyede çoğunlukla anaerobik glikoliz sistemiyle ve daha sonra oksijenli solunum sistemiyle kasları için gereken ATP enerjisini sağlamıştır.

b) “Tüm enerji sistemleri yapılan bir egzersiz sırasında vücuda enerji sağlar. Egzersiz süresi arttıkça baskın olan enerji sistemi bir diğeriyle yer değiştirir.” görüşünü destekleyici bir örnek veriniz.

  • Cevap: Şekil Il’deki grafiğe göre ilk 1-2 saniye içerisinde baskın enerji sistemi ATP-KP’dir. Ama bu sürede az da olsa glikoliz ve oksijenli solunum sistemleriyle enerji üretimi vardır. Bu durum tüm enerji sistemlerinin yapılan bir egzersiz sırasında vücuda enerji sağladığını gösterir. 10 saniye içerisinde glikoliz yoluyla enerji üretimi baskın hâle geçmiş, 60 saniyeden sonra da oksijenli solunum sistemiyle enerji üretimi baskın olmuştur. Bu durumda egzersiz süresi arttıkça baskın olan enerji sistemi değişmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 92 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!