Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 95

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 95 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 95

Metinden ve grafikten yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Hücresel solunumun hızı her zaman aynı değildir. Solunum hızına etki eden faktörleri incelemek amacıyla bilim insanları çeşitli deneyler yapmaktadır. Kas hücrelerinde enerjinin üretilmesi için gerekli olan unsurlar belirlenmiştir. Kas hücrelerinde solunum hızını etkileyen bir faktör incelenmiş ve verilere ait logaritmik ölçeklendirilmiş grafik aşağıda gösterilmiştir. Grafikte kullanılan glikoz miktarlarına karşılık üretilen ATP miktarlarının değerleri 2 tabanında logaritmik değer olarak grafiğe işlenmiştir.

1. Bu deneydeki bağımsız değişken nedir? Bağımsız değişken hücre solunumunu nasıl etkiler?

  • Cevap: Bağımsız değişken glikoz miktarıdır. Glikoz, hücre solunumunda enerjinin elde edildiği ham madde durumundadır.

2. Bu deneydeki bağımlı değişken nedir? Bağımlı değişkenin hücre solunumuyla ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Bağımlı değişken ATP miktarıdır. Artan glikoza bağlı olarak üretilen ATP miktarı da artar. ATP hücre solunumunda açığa çıkan enerjiyi temsil eder.

3. Kas hücrelerinde mevcut glikoz arttıkça enerji eldesinde ve enerji elde ediliş çeşidinde nasıl bir değişim olur?

  • Cevap: Glikoz arttıkça solunum da hızlanır. Ancak solunum sınırsız olarak artış göstermez, ortamdaki enzim miktarına bağlı olarak bir süre sonra solunum hızı sabit kalır. Kas hücrelerinde enerji elde edilişi hem oksijenli solunum ile hem de laktik asit fermantasyonu gerçekleşir.

4. Deneyde kullanılan kas hücresinin çeşidi nedir? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:

Laktik asit fermantasyonunda 1 molekül glikoz kullanımında net 2 ATP elde edilirken oksijenli solunumda 1 molekül glikoz kullanımında 30-32 ATP elde edilir. Grafiği incelediğimizde kas hücreleri 2, 4, 6 glikoz kullanımlarında ürettikleri ATP miktarı daha az iken 8, 10, 12 glikoz kullanımında ATP değeri çok daha yüksektir. Bu yüzden 2, 4, 6 glikoz kullanımlarında hücreler fermantasyon yaparken 8, 10 ve 12 glikoz kullanımlarında hücre oksijenli solunum yapmıştır diyebiliriz. Yani hücreler hem oksijenli solunum hem de laktik asit fermantasyonu yapmıştır. Hem laktik asit fermantasyonu hem de oksijenli solunum yapabilen hücre, çizgili kas hücresidir.

Grafikte verilen değerler logaritma hesaplayıcı kullanarak değerlendirildiğinde aşağıdaki sonuçları elde edebiliriz.

• 2 glikozu fermantasyonda kullanırsa net 4 ATP elde edilir. Oksijenli solunumda kullanırsa 60 ATP elde edilir. 4 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 2’dir. Bu değer grafikteki değerle örtüşmektedir (60 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri ise 5,90’dır). Yani hücreler fermantasyon yapmıştır.

• 4 glikozu fermantasyonda kullanırsa net 8 ATP elde edilir. Oksijenli solunumda kullanırsa 120 ATP elde edilir. 8 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 4’tür. Bu değer grafikteki değerle örtüşmektedir (120 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 6,90’dır). Yani hücreler fermantasyon yapmıştır.

• 6 glikozu fermantasyonda kullanırsa net 12 ATP elde edilir. Oksijenli solunumda kullanırsa 180 ATP elde edilir. 12 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 3,58’dir. Bu değer grafikteki değerle örtüşmektedir (180 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 7,49’dur). Yani hücreler fermantasyon yapmıştır.

• 8 glikozu fermantasyonda kullanırsa net 16 ATP elde edilir. Oksijenli solunumda kullanırsa 240 ATP elde edilir. 16 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 4’tür. 240 ATP nin 2 tabanında logaritmik değeri ise 7,90’dır. Bu değer grafikteki değerle örtüşmek- tedir. Yani hücreler 8 glikozu oksijenli solunumda kullanmıştır.

• 10 glikozu fermantasyonda kullanırsa net 20 ATP elde edilir. Oksijenli solunumda kullanırsa 300 ATP elde edilir. 20 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 4,32’dir. 300 ATP’nin ise 2 tabanında logaritmik değeri 8,22’dir. Bu değer grafikteki değerle örtüşmek- tedir. Yani hücreler 10 glikozu oksijenli solunumda kullanmıştır.

• 12 glikozu fermantasyonda kullanırsa net 36 ATP elde edilir. Oksijenli solunumda kullanırsa 360 ATP elde edilir. 36 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri 5,16’dır. 360 ATP’nin 2 tabanında logaritmik değeri ise 8,49’dur. Bu değer grafikteki değerle örtüşmektedir. Yani hücreler 12 glikozu oksijenli solunumda kullanmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 95 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!