Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 97

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 97 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 97

Aşağıda verilen görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Hücrelerde gerçekleşen enerji üretim mekanizması solunum reaksiyonlarıdır. En fazla enerji oksijenli solunum reaksiyonları ile elde edilir. Oksijenli solunum ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ve mezozomlarda gerçekleşir. Yukarıdaki görselde de görüldüğü gibi oksijenli solunum reaksiyonları hücrenin sitoplazmasında glikoliz reaksiyonları ile başlar. Glikoz, glikoliz ile pirüvik aside dönüştükten sonra mitokondri matriksine geçerek (pirüvik asidin oksidasyonu) asetil CoA’ya dönüştürülür ve sitrik asit döngüsü başlar. Bir madde elektron kaybedince yükseltgenir, okside olur. Kaybedilen e~’lar başka bir maddeye aktarılır. Böylece bu madde de indirgenir, redükte olur. Elektronların aktarılmasını sağlayan bu sistem mitokondri iç zarı üzerinde bulunan ETS (Elektron Taşıma Sistemindir. Elektronlar ETS’ye oksijenli solunumun evrelerinde oluşan NADH ve FADH2 ile taşınır. Elektronlar ETS’den geçerken H+,ler (protonlar) zarlar arası boşluğa pompalanır. Zarlar arası boşlukta biriken protonlar ATP sentaz enzimi aracılığı ile matrikse geri dönerken ATP sentezlenir.

1. Oksijenli solunum reaksiyonlarında oksitlenmenin önemini açıklayınız.

  • Cevap: Moleküller oksitlendikçe elektron kaybederler. Kaybedilen elektronlar ETS ile taşınır. Elektron taşınması beraberinde protonların (hidrojen iyonlarının) hareketlenmesini ve zarlar arası boşluğa taşınmasını sağlar. ATP üretiminin temel olayı hidrojen iyonlarının ATP sentaz enzimini aktive etmesi ile gerçekleştiği için en yoğun ATP üretimi bu şekilde gerçekleşir.

2. Oksijenli solunum tepkimelerinde oksijen hangi evrede tepkimelere dâhil olmaktadır? Oksijen bu tepkimelerde nasıl bir görev üstlenmektedir?

  • Cevap: Oksijen tepkimelere elektron taşıma sisteminde (ETS basamağında) katılmaktadır. Oksijen, son elektron tutucu olarak görev yapmakta ve elektron taşıma sisteminin en sonunda bulunmaktadır. Oksijen atomları, ETS ile gelen elektronlar ve hidrojen iyonları ile birleşerek su molekülünü oluşturur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 97 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!