Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 98

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 98 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 98

Aşağıda verilen metin ve deney düzeneğinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Oksijenli solunum reaksiyonlarında en fazla enerji Elektron Taşıma Sistemi ile elde edilmektedir. Elektron Taşıma Sistemi ile ATP’nin nasıl sentezlendiğini kavrayabilmek için yandaki deney düzeneği hazırlanmıştır.
Yandaki deney düzeneğinde bir hücreden izole edilmiş mitokondri, pH’sı 9 olan bir ortama konulur. Burada bir süre bekletilerek mitokondrinin iç zarının her iki tarafında pH yükseltilir. Daha sonra mitokondri hızla nötr bir ortama (pH=7) taşınır. Hidrojen iyonlarının matrikse geçişi ile elektron taşımını olmadığında bile ATP sentezinin gerçekleştiği görülür.

3. Yukarıdaki deney düzeneğinde mitokondri öncelikle pH’ı 9 olan ortamda tutularak ne amaçlanmıştır? Ortamlarda asitliği ve bazikliği sağlayan molekülleri esas alarak cevaplayınız.

  • Cevap: Ortamlarda asitliği hidrojen iyonu (H+), bazikliği ise hidroksil iyonu (OH-) sağlar. pH’ın 9 olması ile mitokondrilerin içteki zarlarının iki yanındaki hidrojen iyonları derişimi düşürülmüştür.

4. Nötr ortama alınan mitokondride pH’ın düşmesi için ortamın iyon derişimi nasıl olmalıdır?

  • Cevap: pH’ın düşmesi asidik değerin artması ile olur. Bunun için ortamdan mitokondrinin matriksine doğru asit geçişinin gerçekleşmesi gereklidir. Ortamdaki hidrojen iyonu arttıkça ortam pH’sı baziklikten nötre doğru düşmeye başlayacaktır.

5. Mitokondrinin nötr ortama alınması zarlar arası boşlukta nasıl bir değişim oluşturmuştur?

  • Cevap: Mitokondrinin nötr bir ortama konması zarlar arası boşlukta H+ derişimini arttırır. Hidrojen iyonlarının matrikse girişi sürekli bir elektron taşınımı olmadığında bile ATP sentezinin gerçekleşmesine ve sürmesine neden olmuştur.

6. Bu deneye göre mitokondri zarlarında ATP sentezi için gerekli temel molekülleri ve ATP sentezle- mesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Temel molekül ATP sentaz enzimi, olay ise zarlar arasında hidrojen iyonu konsantrasyonu farklılığının olmasıdır.

7. Yukarıdaki deneyde mitokondri iç zarında ETS elemanları elektron taşımını yapmadığı hâlde ATP sentezinin gerçekleştiğini görüyoruz. İnsan hücrelerinde mitokondrilerin iç zarı üzerinde ETS elemanlarının bulunmasının rolü nedir? ETS elemanları bulunmadan hücre içindeki mitokondrilerde de ATP sentezlenebilir mi?

  • Cevap: ETS elemanlarının rolü; elektronları aktarırken esas olarak hidrojen iyonlarının zarlar arası boşluğa taşınmasını sağlamaktır. Çünkü elektron ve proton (H+) birlikte hareket edeceği için mitokondrilerde ETS elemanlarının bulunması gereklidir. ETS elemanları bulunmadan hücrelerde proton akışı sağlanamayacağından ATP sentezlenemez.

8. Oksijenli solunumda esas enerji ETS ile üretilmektedir. ETS elemanları mitokondri iç zarında yer almaktadır. Prokaryot canlılarda oksijenli solunum reaksiyonlarının hücrenin hangi kısımlarında ve nasıl gerçekleşeceğini, ayrıca ETS’nin nasıl çalışacağını açıklayınız.

  • Cevap: Prokaryot hücrelerde organel bulunmaz. Oksijenli solunumun ilk evresi yani glikoliz reaksiyonları zaten hücrenin sitoplazmasında gerçekleşmektedir. Sitrik asit döngüsü ve esas ATP üretimin gerçekleştiği ETS evresi ise mitokondrilerde gerçekleşir. Prokaryot- larda mitokondri yerine mezozom adı verilen hücre zarı katlantı- ları yer almaktadır. ETS için gerekli elemanlar bu zar katlantıları üzerinde yer aldığı için ETS ve ATP sentezi mezozom adı verilen hücre zarı katlantıları üzerinde gerçekleşmektedir.

9. Yukarıdaki deney “Hücrelerden izole edilen mitokondrilerin bulunduğu ortama hidrojen atomu geçişinin sağlanması ile ATP sentezlenebilir.” hipotezi için yapılmış bir deneydir. Siz de bu deney düzeneği ile ilgili farklı bir hipotez oluşturunuz.

  • Cevap: Olası cevap: ATP sentezi için ATP sentaz gereklidir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 98 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!