Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23

Aşağıdaki metin ve tablolardan yararlanarak soruları cevaplayınız.

Türkiye’nin her bölgesi aynı düzeyde gelişmemiştir. Bu nedenle bölgelerdeki doğal kaynaklar kullanılarak çeşitli projeler hazırlanmış ve bu projelerin uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Hazırlanan kalkınma projeleri ile bölgelerin zayıf ve güçlü yönleri tespit edilmiş ve bu doğrultuda bazı bölgelerde projelerin uygulama aşamasına geçilmiştir. Bazı bölgelerde ise projelerin uygulanabilmesi için bilimsel altyapının hazırlanmasına ve gereken finansman desteğinin sağlanmasına çalışılmaktadır. Bu amaçla ilk bölgesel kalkınma çalışmalarına 1950’li yılların sonlarına doğru potansiyeli tespit edilen 16 bölgenin belirlenmesiyle başlanmıştır. Yürütülen çalışmalarda hedeflenen gelişmelerin sağlanamaması, 5 büyük proje üzerinde yoğunlaşılmasına neden olmuştur. Bu projeler; Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Zongul- dak-Bartın-Karabük Projesi (ZBK) ve Konya Ovası Projesidir (KOP).

1. Tabloda verilen tarım ürünlerine ait ekim alanlarının artış göstermesinde GAP’ın nasıl bir etkisini açıklayınız.

  • Cevap: GAP bölgesinde yaklaşık 2 milyon hektar alanın sulamaya açılması planlanmış, bu kapsamda Fırat ve Dicle nehirleri üzerine yapılan barajlar sayesinde sulu tarım yapılmaya başlanmıştır. Bu durum bölgede tarımsal üretimi önemli ölçüde artırmıştır. Örneğin Şanlıurfa, pamuk üretiminde oldukça önemli bir yere gelmiştir. GAP, aynı zamanda tarıma dayalı sanayi alanında da önemli gelişmeler sağlamıştır. Tarımsal üretimdeki artışa bağlı olarak gıda ve tekstil sanayii hızlı bir gelişim sürecine girmiştir.

2. GAP bölgesine gelen turist sayısındaki artış, bölgeyi sosyal ve kültürel açıdan değerlendiriniz.

  • Cevap: Evet etkilemiştir. Çünkü turizm, insanların bu vesileyle içinde bulundukları toplumda birlikte yaşamalarını gerektirir. Bu yönü ile turizm, sosyal bir olay niteliği taşımaktadır. Ayrıca seyahatler ve konaklamalar sırasında kurulan ilişkiler sonucunda farklı sosyal ve kültürel yapılara sahip toplumlar arasında etkileşim söz konusu olabilmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!