Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

Aşağıdaki metinden ve haritadan yararlanarak soruları cevaplayınız.

Türkiye, sınıraşan sular konusunda Orta Doğu’da kilit ülke konumundadır. Topraklarımızdan doğup Suriye ve Irak topraklarında yoluna devam eden ve geniş bir alan kaplayan Fırat ve Dicle nehirleri, Basra Körfezine dökülmektedir. Bu nehirlere ait suların paylaşımı konusunda Suriye ile Irak arasında mevcut sorunlar bulunmaktadır. Fırat ve Dicle nehirlerine ait suların ortak kullanımı konusunda ilk antlaşma, 1946 yılında Türkiye-Irak arasında imzalanan Türkiye-Irak Protokolü ile gerçekleşmiştir. Diğer bir anlaşma ise 1987’de imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye arasında Ekonomik İşbirliği Protokolü’dür. Fırat Nehrinin sularının kullanımı ile ilgili yapılan protokole göre Türkiye, Türkiye-Suriye sınırından yıllık ortalama 500 m3/sn’den fazla su bırakmayı kabul etmiştir. Ayrıca Türkiye ile Suriye arasında 2001 yılında ortak bildiri, 2003 yılında uygulama protokolü, 2009 yılında da su kaynaklarının etkin kullanımı ile ilgili mutabakat metni imzalanmıştır. Türkiye, GAP ile ilgili suların kullanımı konusunda kıyıdaş ülkeler tarafından birtakım eleştirilere maruz kalmıştır. Türkiye ise Suriye ve Irak’ın yeterli depolama tesisi bulunmamasını ileri sürerek GAP’ın, suların değerlendirilmesinde Suriye ve Irak için de önemli bir proje olacağını savunmaktadır. Ülkemizin su konusundaki sorunu çözme çabaları, özellikle

Suriye ve Irak gibi ülkelerin Türkiye’ye bağımlı kalma kaygılarından dolayı hayata geçirilememiştir. Oysa Türkiye, suların elverişli ve adil kullanımını savunmaktadır. Fırat ve Dicle nehirleri üzerindeki uluslararası sözleşmeler, Türkiye’nin AB üyeliğindeki müzakere süreci, Suriye ve Irak’taki siyasal istikrarsızlık ve güvenlik açığı sınıraşan sular konusunda ülkemizi zor durumda bırakmaktadır. Bu bakımdan öncelikle su güvenliğinin sağlanması için bölgesel anlamda kalıcı bir çözüme ihtiyaç vardır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!