Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Kütüphaneler Cevapları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Dersdestek Yayınları 6. Ünite Deneme Sayfa 235, 236, 237, 238 Kütüphaneler Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Kütüphaneler Cevapları

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 235 Cevabı

1) Çevrenizdeki kütüphanelerle ilgili izlenimlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kütüphaneler insanlara birçok bilgi katar.Kütüphanede olan kitaplar bizim bilgimizi ve düşünce dağarcığımızı açar.Kütüphane bilgi hazinesidir.Her bilgi oradadır. O kadar kitaplar insanları bilgiye yöneltir.İnsanlar kütüphanelere gitmelidir ki birçok bilgi  öğrensinler. Günümüzde bir çok kütüphane var ama ne yazık ki çok az insan kütüphanelere gidip orada kitap okuyor. Çünkü okumayı pek seven bir millet değiliz.

2) Aşağıdaki metni okuyarak yorumlayınız.

  • Cevap: İnsanların bir şeyi çok isterlerse onu başarabileceklerini anlıyorum. Eğer memur diğerleri gibi yapsaydı ne yazık ki bir şey üretemeyecek paylaşamayacaktı. Ama her şeyi göze alıp eşekle kitap taşıması götürmesi çok anlamlı bir iştir.

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 Cevabı

1) “Kütüphaneler” adlı metnin yazılış amacı okurda güzellik duygusu uyandırmak mı yoksa ele alınan konu üzerinde okurun kendi yaşantısından hareketle düşünmesini, kendince belli bir sonuca varmasını sağlamak mıdır? Niçin?

  • Cevap: Okurun kendi yaşantısından hareketle düşünmesini kendince belli bir sonuca varmasını sağlamaktır. Çünkü yazar o günleri okura hatırlatarak okumanın kütüphanelerin önemini okura anlatma yoluna gitmiştir.

2) Okuduğunuz metinden Mehmet Kaplan’ın lise yıllarında gittiği kütüphaneyle ilgili izlenimlerini ve düşüncelerini yansıtan cümleleri belirleyiniz. Bu cümlelerden hareketle kütüphanenin Mehmet Kaplan’ın hayatındaki önemini açıklayınız.

  • Cevap: “Hayalimde uzun yıllar bir beyaz düşünce mabedi gibi hatırası devam eden bu kütüphaneyi, Eskişehir’e her gidişimde ziyaret ederdim” “Kütüphaneler, ruhların kendilerini en hür hissettikleri yerlerdir. Bundan dolayı onlara okullar ve mabetler kadar önem vermek lazımdır..”

3) Mehmet Kaplan’ın kütüphanede okumaktan zevk aldığı yazarlar kimlerdir? Bu okumalar ona ne kazandırmıştır?

  • Cevap: Goethe, Nietzche, Tolstoy, Hugo, Gorki gibi yazarlardır. Ona yeni dünyalar yeni bakışlar ve yeni anlayışlar kazandırmışlardır.

4) Okuduğunuz denemeyi meydana getiren birimlerdeki yardımcı düşünceleri ve metnin ana düşüncesini defterinize yazınız.

  • Cevap:

Ana düşünce: Kütüphanelerin önemi.
Yardımcı düşünce: Yazarın kütüphaneleri keşfi, kütüphanede okudukları, kütüphanede iken hissettikleri.

5) Okur, denemede üzerinde durulan düşüncenin farklı boyutlarıyla karşılaşma imkânı bulur. Buna göre yazarın bireysel duygu ve düşüncelerinden çıkarımlarınız nelerdir?

  • Cevap: Bence yazar hayatın zorluklarına rağmen kendi çaba ve çalışmaları ile bu zorlukları yenme ve bu zorluklardan az da olsa nefes alma alanlarını yaratabilmişlerdir. Bundan dolayı herkese örnek teşkil ettiğini düşünüyorum.

6) Yazarın anlatım tutumunu deneme türünün özelliklerini dikkate alarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar samimi duygularını ve bir konudaki şahsi görüşlerini açık samimi ve yalın bir dille okurla paylaşmaktadır.

7) Deneme türünde yazılan bu metinde türe ait hangi özellikler vardır? Metinden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap:

➜ Açık bir anlatımının olması
➜ Dilinin sade olması
➜ Okurla sohbet eder gibi bir üslubunun olması
➜ Yazarın şahsi görüşlerinden hareketle yazısını oluşturması.

8) Mehmet Kaplan, ana düşünce çerçevesindeki iletisini okuyucu ile sohbet eder tarzda anlatmaktadır. Bu üslup özelliği metnin anlamını nasıl etkilemektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metni daha samimi kılmaktadır. Okurun daha çok ilgisini yoğunlaştırmasına ve metnin içine daha çok girmesine yardımcı olmuştur.

9) Okuduğunuz metinde hangi anlatım biçimi ağır basmaktadır? Deneme türünde bir metin yazmak isteyen biri başka hangi anlatım biçimlerini kullanabilir?

  • Cevap: Öyküleyici ve betimleyici anlatım ağır basmaktadır.

Kütüphaneler” adlı metinde çalışkan olma, azimli olma ve güçlüklere karşı tahammül etme değerleriyle ilgili cümleleri belirleyiniz. Bu cümlelerden çıkarımlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

➜ “Hayalimde uzun yıllar bir beyaz düşünce mabedi gibi hatırası devam eden bu kütüphaneyi, Eskişehir’e her gidişimde ziyaret ederdim”
➜ “Kütüphaneler, ruhların kendilerini en hür hissettikleri yerlerdir. Bundan dolayı onlara okullar ve mabetler kadar önem vermek lazımdır..”

Mehmet Kaplan’ın düşünce dünyasının, edebî kişiliği ve zevkinin oluşmasında hangi olaylar ve yazarlar etkili olmuştur? Okuduğunuz metinden hareketle sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Kütüphaneyi bir arkadaşının önerisiyle keşfetmesi, kitaplar okuması ve en önemlisi Tolstoy, Gorki, Goethe ve Nietchze gibi yazarlar tanışması hayatında büyük etkilerin ve birikimin olmasını sağlamıştır.

12. Sınıf Dersdestek Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 238 Cevabı

1) O asıl vatanın neresi olduğunu bilmiyordum. Bazı kitaplarda ben oranın tatlı havasını hissediyordum. O ıstıraplı yıllarda benim için asıl hayat, dışarda değil, kitaplarda idi. Bu parçadaki altı çizili kelimelerin yazımı doğru mudur? İnceleyiniz.

  • Cevap: Doğrudur.

2) Lisede okuduğumun bin mislini bu kütüphanede okudum. Hür ve mesut olarak. İyi, hayat boyunca kendilerine saygı duyduğum hocalarım vardı. Fakat ben en büyük hocaları, Goethe’leri, Nıetz- sche’leri, Tolstoy’ları, Hugo’ları, Gorki’leri kitaplarda tanıdım. Tabiî tercümelerinden. Çünkü bize okulda yabancı dil okuttular ama maalesef öğretemediler. Bu parçada dile getirilmek istenen esas duygu ya da davranış aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pişmanlık
B) Şaşırma
C) Sitem
D) Yakınma
E) Düş Kırıklığına Uğrama

  • Cevap: D

3) Hayalimde uzun yıllar bir beyaz düşünce mabedi gibi hâtırası devam eden bu kütüphaneyi, Eskişehir’e her gidişimde ziyaret ederdim. Onu yıktıklarını duyunca, saadet ülkem tecavüze uğramış gibi üzüldüm. Ne olur kütüphaneleri de böyle mabetler gibi güzel inşa etseler ve onlara hiç dokunma- salar…
Bu parçada düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurulmuştur?
A) Benzetme
B) Karşılaştırma
C) Örnekleme
D) Tanık gösterme
E) Tanımlama

  • Cevap: A

4) Evde okul kitabı, Kur’an ve bir rüya tabirnamesinden başka kitap yoktu. Kışın mangal kömürü ile ısınırdık. Bilmiyorum, hangi arkadaş, bir gün beni şehir kütüphanesine götürmüştü. Soba gürül gürül yanıyordu. Masalarda düğmesine basınca yanan ampuller… ve istediğim her kitabı saygı ile getiren ciddîçehreli memurlar… Yaşadığım hayat ne kadar fakir ve ıstırap verici ise bu güzel kütüphanede geçirdiğim saatler o kadar geniş, zengin ve mesut edici idi. Ben hayal kurmasını, düşünmesini, sevmesini orada öğrendim, diyebilirim.
Bu sözlerin sahibi kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Yoksul ve sıkıntılı bir hayat geçirmiştir.
B) Kütüphaneye ilk kez bir arkadaşının sayesinde gitmiştir.
C) Çocukluğunda en güzel saatlerini kütüphanede geçirmiştir.
D) Kitap okumayı ve hayal kurmayı seven biridir.
E) Evinde geniş bir kitaplığı vardır.

  • Cevap: E

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 235, 236, 237, 238 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!