Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 100 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hızır orucunda sahura kalkmak yoktur. Gün doğumu ile gün batımı arasında hiçbir şey yememe ve içmeme şeklinde tutulur. Gün batımı ile, o günün orucu biter. Alevî İslâm inancında Hızır orucu tutulan günlerde özellikle köy yerlerinde hamur tekneleri akşamdan unla doldurulur ve Hz. Hızır’ın gelip bir işaret bırakması beklenir; zaman zaman böyle işaretler görerek kurban kesenler de olmuştur. Özellikle un teknesinin üzerinde Hz. Hızır’ın el ve parmak işaretleri aranır. Alevîlikte oruç denildiğinde öncelikle Muharrem orucu, diğer adıyla matem veya on iki imam orucu akla gelir. Şii ve Caferîlikte matem tutma vardır ama matem orucu yoktur. Matem orucu Alevîlere özgü bir ibadettir. 10 Muharrem 61 (10 Ekim 680) tarihinde Hz. Muhammed’in (s.a.v.) torunu, Hz. Ali’nin oğlu imam Hüseyin, Emevi hükümdarı Yezîd’in emriyle gönderilen ordu tarafından, yanındaki 72 kişiyle beraber Kerbelâ’da şehit edilmişlerdi. Alevîler, bu üzücü olayın matemini tutmak üzere oruç ve yas tutarlar. Muharrem orucunun nedenini Hz. Adem’e kadar götürenler de bulunmaktadır. Kurban Bayramının birinci gününden başlayarak yirmi gün sayılır. Yirminci günün akşamı (Muharrem’in birinci günü) Muharrem orucu için niyet edilir ve oruç başlar.

Orucun süresi on iki gündür. Alevîlerin oruçları Ramazan orucundan farklıdır. Oruç gün doğumundan gün batımına kadar tutulur. Oruçlu olan kişinin yapmaması gerekenler şunlardır: “Muharrem ayının ilk 10 gününde çamaşır yıkanmaz, tıraş olunmaz, hayvan kesilmez. Süslenilmez, aynaya bakılmaz. Düğün yapılmaz, saz çalınmaz, türkü söylenmez, eğlence ve oyunlar yapılmaz. Ağaç kesilmez, böcek öldürülmez. Muharrem ayı matem ayı olduğu için dört hafta süresince cem yapılmaz. Elli iki hafta olan bir yılın dört haftası matem dönemi olduğu için cemlerin 48 Perşembe yapılmasının nedeni de budur. Oruç açıldıktan sonra da et yenilmez, su içilmez (Ancak hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir). Orta Anadolu’daki Alevîler yasaklarla ilgili şöyle derler: Dokuzunda don (çamaşır değiştir), onunda yun (banyo yap), on birinde tıraş (sakal tıraşı), on ikisinde aş (kurban kes/aşure kaynat).”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!