Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 109 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Çözüm Önerileri Dinin Kesin Hükümlerine Aykırı Olmamalıdır

İslam’ın kesin hükümlerine zarûrât-ı dîniyye adı verilir. Bu hükümler İslam ümmetinin başlangıçtan beri aynı şekilde uygulayageldikleri ve İslam âlimlerinin ittifakla kabul ettikleri temel esas ve hükümlerdir. Namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetler, İslam’ın kesin hükümlerindendir. Zarûrât-ı dîniyyeden sayılan hükümler İslam’ı simgeleyen semboller hâline gelmiş; Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminden bu yana aynı şekilde uygulandığından dolayı İslam’ın toplum içinde somutlaşmış biçimini oluşturmuştur.

Güncel meselelerde karşılaşılan problemlere çözüm önerileri getirilirken bunların İslam dininin kesin hükümlerine ters düşmeyecek özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin kalabalık şehirlerde, günlük hayatın yoğun temposu içinde namaz kılmak için vakit ayırmak zor gelebilmektedir. Bu zorluğu aşmak için kişinin iş yaparken içinden dua etmesinin veya yalnızca Fatiha suresini okumasının namaz yerine geçip geçmeyeceği sorulabilmektedir. Namaz ibadeti, Hz. Peygamber döneminden bu yana kıyamı, rükuu, secdesi ile kılınan, İslam’ın kimliği hâline gelmiş ibadetlerden biri olduğundan İslam’ın kesin hükümlerine aykırı bu tür çözüm önerileri kabul edilemez.

Çözüm Önerileri Fıtrata Aykırı Olmamalıdır

Dinî meselelerin çözümü için öne sürülen öneriler Allah’ın tabiat ve insan için belirlediği doğal yapıya ters düşmemeli, onu bozmamalıdır. İslam fıtrat dinidir. insan onurunu zedeleyen, temel etik ve ahlaki yasalara ters düşen çözüm önerileri İslam’ın genel hükümlerine de ters olduğundan kabul edilemez. Örneğin güncel problemlerden biri olan para karşılığı organ satmak caiz görülmemiştir. Bunun en önemli nedeni, insan vücudunun aziz oluşu ve para karşılığında satılamayacağı genel ilkesidir. Temel etik ve ahlaki ilkelere de ters olduğundan para karşılığında organ vermek İslam’a göre caiz görülmemiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!