Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 119 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslam, yasal çerçevede olduğu sürece, kişisel mülkiyete müdahale etmez. Ancak İslam, mal hırsından korunmalarını sağlamak amacıyla, Müslümanların dikkatini her fırsatta cennetin sonsuz nimetlerine çevirir. Kur’an’da şöyle buyrulur: “Size verilen şeyler, dünya hayatının geçim vasıtası ve süsüdür. Allah katında olanlar ise, daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Hâlâ buna aklınız ermeyecek mi?” Kur’an, zengin bir kişiyi yalnızca veren el durumundaysa över. Bunun dışında hiçbir insanı, serveti nedeniyle değerli kabul etmez. Buna göre serveti değerli kılan şey, onun “Allah yolunda”, yani Allah rızası için kötülüğün ve yoksulluğun gerilemesi, buna karşılık iyiliğin ve paylaşımın ilerlemesi amacıyla harcanmasıdır. Kur’an’ın mal ve para konusunda ısrarla vurguladığı konu, zenginliğin dar bir çevre içinde dönüp duran bir güç hâline gelmemesidir. Bununla ilgili açık uyarı Kur’an’da şöyle ifade edilir: “… o mallar yalnızca zenginleriniz arasında dolaşan bir güç olmasın diye. “Bu genel kaide, fethedilen bölgelerden elde edilen ganimetlerin nasıl bölüşülmesi gerektiğini anlatan bir ayetin içinde yer almaktadır. islam, insanlık tarihinin en önemli ekonomik problemlerinden biri olan gelir dengesizliğinin etkilerini zayıflatmak için mal paylaşımına büyük önem vermiş ve bunun için başta farz bir ibadet olan zekât olmak üzere sadaka, fitre, bazı kefaretler, kurban, vakıf gibi kurumlar geliştirmiştir.

İslam’ın Ekonomik Hayatla İlgili Ahlaki Ölçüleri

İslam dini, insanın günlük yaşamının içinde yer alan bir dindir. Bunun bir göstergesi de insanın geçimi ve refahıyla yakından ilgili olan ekonomik hayatla ilgili ortaya koymuş olduğu öğretiler ve ahlaki ölçülerdir. İslam’ın ekonomik hayatla ilgili ahlaki ölçülerini maddeler hâlinde şöyle özetleyebiliriz:

İş hayatında da adaletli ve dürüst olmak: İslam’ın temel kavramlarından olan adalet ve dürüstlük iş hayatında da özel bir öneme sahiptir. Üretim, pazarlama ve tüketim aşamalarının her birinde işverenlerin, çalışanların, alışveriş yapanların ve tüketicilerin adil olmaları, birbirlerinin haklarını ihlal etmemeleri İslam’ın emridir. Aldatmak, anlaşmalara uymamak, ürüne hile katmak, kasten borcunu zamanında ödememek, çalışanın emeğini sömürmek, işini savsaklamak ve benzeri durumlar İslam’ın iş ahlakı anlayışına terstir. Alışverişte adil olmak gerektiği bir ayette şöyle ifade edilir: “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret olması hali hariç, mallarınızı, batıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin.” Hz. Peygamber de bir hadisinde şöyle buyurur: “Alışveriş yapanlar, birbirlerinden ayrılmadıkları sürece (alışverişlerini iptal etme konusunda) serbesttir. Eğer dürüst davranır ve (malın kusurlarını) açıkça söylerlerse alışverişleri bereketlenir fakat kusuru gizler ve yalan söylerlerse alışverişlerinin bereketi gider.” Bir başka hadiste “.Bizi aldatan, bizden değildir.” buyurulmuştur. iş hayatında adaletli ve dürüst olmaya o kadar önem verilmiştir ki, bu güzel ahlaka sahip olanların büyük mükafatı şöyle açıklanmıştır: “Dürüst ve güvenilir tüccar; peygamberler, sıddıklar (tam teslimiyet gösterenler) özü sözü bir olanlar ve şehitlerle beraberdir.”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 119 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!