Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 126 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Organ Nakli

Organ nakli, kaybedilen veya görevini yerine getiremeyen bir organın yerine, canlı veya henüz ölmüş birinin organının nakledilmesine denilmektedir. Birçok organın nakli tıp açısından mümkün olup uygulanmaktadır. Bununla birlikte organ nakli etik açıdan bazı sorunlara ve tartışmalara da yol açmıştır. İslam fıkhında, önceki dönemlerde organik saç, kemik gibi bazı malzemelerin insanlar tarafından protez olarak kullanılması meselesi tartışılmışsa da günümüzdeki uygulamasıyla organ nakli güncel bir meseledir. İslam âlimlerinin bir bölümü, insanın mükerrem bir varlık olduğu bu nedenle onun dirisinden veya ölüsünden herhangi bir organın alınamayacağı görüşündedir. Karşı görüşte yer alan âlimler ise bir insanı yaşatmanın önemini ve zaruretleri ileri sürerek organ naklinin caiz olduğunu ileri sürmektedirler.

Organ nakli meselesinin inançla ilgili yönleri de bulunmaktadır. Bu yönde sıkça sorulan sorulardan biri, haşirde (yeniden diriliş) organlarını bağışlamış olan kişinin durumunun ne olacağıdır. Bu sorunun cevabında özetle şöyle denilebilir: Bu konu gayb âlemine ait bir bilgi olmakla birlikte, günümüz bilgileri ışığında diyebiliriz ki haşirde insanlar korunmuş cesetleriyle diriltilecek değildir. Çünkü ceset bir zaman sonra çürür. Yeniden diriliş bir tohumun toprakta canlanması gibidir. Kıyamet günü Allah’ın emriyle insanlar, O’nun bilgisi ve kudretiyle kendilerine ait kodlardan yeniden türetileceklerdir. Organlar yeniden oluşacağı için organ naklinden doğacak bir problem olmayacaktır. Organ nakliyle ilgili sıkça sorulan sorulardan bir başkası ise, organ nakli yapılan kişinin bu organlarla kötülük yapma endişesidir. “O gün onların ağızlarını mühürleriz; yaptıklarını bize elleri anlatır, ayakları da şahitlik eder.” ayetinden hareketle kıyamet günü insanın organlarının kendi aleyhine şahitlik edeceği söylenmektedir. Bu durumda örneğin başka birinden nakledilen kolla hırsızlık yapan birinin hâli ne olacaktır? Bu endişe aslında organların şahitliğinin, sözle yapılan şahitlik olarak düşünülmesinden kaynaklanmaktadır.

Beyin Fırtınası

Organ nakli hakkında düşüncelerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Organ nakli, tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan sağlıklı organın nakledilmesine denilmektedir. Kalp nakli dışında önemli bir kısmı canlıdan canlıya yapılabilmektedir. Günümüzde en çok böbrek, karaciğer, pankreas, kalp ve daha az oranda da ince bağırsak nakli yapılmaktadır. Organ bağışındaki yetersizlik, dünyada ve ülkemizde en önemli sorunlardan biridir. Son verilere göre şu anda yaklaşık olarak 25.000 kişi kadavradan bağış ile nakil olabilmek için  beklemektedir. Ülkemizde kadavra organ bağışı az olduğu için canlıdan canlıya nakiller çok daha fazla yapılmaktadır. Organ bağışının artması için toplumda her bireye önemli görevler düşmektedir. İnsanlar genellikle hayattayken organlarının bir parçasını sevdikleri kişiye vermekten çekinmemektedir.  Kişinin hayatını kaybettikten sonra organ bağışlama fikrine henüz yaşarken sıcak bakması çok daha önemlidir. Hayatını kaybeden bir insan; böbrek, karaciğer, akciğer kalp, bağırsak, pankreas ya da kornealarını bağışlayarak birçok insana  sağlıklı bir hayat armağan edebilir. Organların toprağa değil umutla bekleyen kişilere kısacası “hayata” bağışlanması gerekir.

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!