Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 138 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hinduizm’de İnanç ve Ritüeller

Hinduizm inancının temelinde tanrı kavramı bulunmaktadır. Kutsal metinleri Vedalar’da çok tanrılı inanç sistemi vardır. Bu tanrılar çeşitli tabiat güçlerini simgelerler. Sonraki dönemlerde Vedalar’da çok da önemli bir yeri olmayan Brahma, tek tanrı hâline dönüştürülmüş bununla birlikte diğer tanrılara inançlar, farklı biçimlerde de olsa yaşamaya devam etmiştir. Yaratıcı Brahma’nın yanında, yok edici Şiva ve koruyucu Vişnu’ya da inanılmıştır. Hindistan’da çok sayıda tanrıya inanılır ancak bunlar ayrı tanrılar değil, Brahma’nın farklı görüntüleridir. Hinduizm’e göre Brahma, evrenin mutlak hakimidir. Varlıkların tümünü ve evrensel yasayı temsil eder. (Bu panteist görüş bütün Hindu inançlarını belirler.) Hinduizm’e göre evrenin başlangıcı ve sonu yoktur; yaratılış sonsuz enerjinin biçim kazanmasından ibarettir. Reenkarnasyon (ruh göçü) ile her şey birbirine dönüşür. Hinduizm’e göre yaşam yalnızca bir konaklama yeridir. Bu dine göre alt ve üst âlem olmak üzere iki âlem vardır. Günah cahilliğin kötülük de nefsin ürünüdür. Hinduizm’in temel hedefi günah ve kötülüğü yok etmektir. Dini kurallar kastlara göre değişmekle birlikte bütün kastlar için konulmuş kurallar da vardır. Kastlar sosyal sınıf tabakaları anlamına gelir. Hinduizm’de kastlar dört tabakadır:

Birinci tabaka: Brahman adı verilen rahipler ve din adamları,
İkinci tabaka: Kışatriye adı verilen hükümdar soyundan gelenler ve savaşçılar,
Üçüncü tabaka: Vaisya denilen tacirler, esnaf ve çiftçiler,
Dördüncü tabaka: İşçilerdir.

Bunların dışında, Parya denilen kast dışı kalmış, hiçbir sınıftan sayılmayan ve hiçbir hakkı olmayan bir grup daha bulunmaktadır. Kastlar, insan şeklinde düşünülmüş Tanrı Brahma’nın vücudunu temsil eder. Brahmanlar, Brahma’nın ağzından, Kışatriyeler kollarından, Vaisyalar midesinden Sudralar da ayaklarından yaratılmışlardır. Kastlar arasında geçiş yoktur. Bir insan kastına layık iyi bir kimse olursa öldükten sonra onun ruhu bir üst kasttan birine geçer. Ortodoks bir Hindu ailesinin ömür boyu yapmak zorunda olduğu kırk çeşit ritüel (Samskara) vardır. Ailenin oldukça önemli olduğu Hinduizm’de ibadetlerin çoğunluğu evde, ailenin reisi olan baba tarafından icra edilir

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!