Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 140 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Gezegen Yayıncılık

BUDİZM

Hindistan’da Buda tarafınan kurulmuş olan dinin Batı dillerindeki adıdır. Budistlerin yaşadığı Asya ülkelerinde Buda-Sasana (Buda Disiplini) adıyla anılır. Milattan önce altıncı yüzyılda Hindistan’da doğmuştur. Brahmanizm’in şekilciliğine ve kast sistemine karşı çıkmış, soyut metafizik tartışmaları bir tarafa bırakarak nefsi temizleme, güzel davranış elde etme, canlılara sevgi ve merhamet gösterme gibi duygu ve davranış eğitimine yönelmiştir. Günümüzde Budizm, Hindistan, Çin, Tayland, Vietnam, Singapur, Kore ve Japonya gibi Asya ülkelerinde yaygındır.

Budizm’in Tarihçesi

Budizm’in kurucusu Buda (Siddhartha Gotama), bir kabilenin prensiydi. Yirmi dokuz yaşındayken bir keşişten etkilenerek sarayını ve ailesini terk ederek ağır bir züht hayatı yaşadı fakat bu yaşamdan da aradığını bulamadı. Ganj’ın bir kolu olan Neranjara Nehri kıyısında bir incir ağacı altında düşünürken aydınlanmaya erişti. Gaya’daki bu yer bugün Budizm’in kutsal mekânları arasında yer almaktadır. Gerçeği bulduğunu düşünen Buda, aşırılıklardan uzak durmayı öğütleyen vaazlar vermeye başladı. Vaazlarında kurtuluş öğretisini anlatan Buda, bunun gerçekleşmesi için dört gerçeğin kavranması gerektiğini söylüyordu. Ona göre bu gerçekler:

İnsan hayatı boyunca ıstıraplar çeker.
> Istırabın nedeni arzu ve ihtirastır.
> Istıraba son vermek için arzulardan fani işlerden uzaklaşmak gerekir.
> Kurtuluşa ermek Nirvana’ya ulaşmak ile mümkün olur. Nirvana’ya ermek de ancak Buda’nın sekiz dilimli yolunu kat etmekle gerçekleşir.

Buda’nın ölümünden sonra ilk konsil, onun peşinden farklı zamanlarda konsiller toplandı. Dördüncü konsilde (miladi 120’ler) Kuşan imparatoru Kanişka Budizm’i himayesine aldı. Bu dönemden sonra Budizm ikiye ayrıldı. İmparatorluk desteğindeki Budizm anlayışı Buda’nın insan biçiminde tanrı olduğu inancına sahip oldu. Sonraki dönemlerde çeşitli mezheplere ayrılan Budizm, Çin’e, Japonya’ya yayıldı. Budizm’in bugünkü yapısını kazanması dokuzuncu ve onuncu yüzyıllarda gerçekleşti.

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!