Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 141 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Budizm’de İnanç ve Ritüeller

Buda öldüğünde dinine ait kutsal bir metin bırakmamıştı. Buda’nın öğretilerini yaymayı, onun tarafından kurulan Sangha teşkilatı üstlendi. Bu öğretilerin yazıya geçirilişi milattan önce birinci yüzyılın sonuna doğru Seylan’da tamamlandı. Pali dilinde yazılmış olan bu metinlere “Tipitaka” (üç sepet) denir. Birinci sepet (disiplin), sangha ve keşişlerin uymaları gereken kuralları; ikinci sepet (vaazlar), Buda ve öğrencilerinin vaazlarını; üçüncü sepet (doktrin), Budizm’in felsefi ve psikolojik yorumlarını içerir. Buda’nın öğretilerinde tanrı konusu açıkça yer almaz. Sonraki zamanlarda çeşitli inançların etkisiyle Buda tanrılaştırılmış; Buda heykellerin kırılmasını emrettiği hâlde onun heykelleri yapılmıştır. Buda heykeli, sonsuzluk olarak nitelendirilen Nirvana’nın somutlaşmış şekli kabul edilerek ona ibadet edilmeye başlanmıştır. Budistlere göre, bir kimsenin Budist olabilmesi için onun, Buda’ya, Dhamma’ya ve Sangha’ya sığındığını ikrar etmesi gerekir. Burada yer alan isimler Budizm’in üç cevheri olarak adlandırılır. Buda, üç cevherin ilkidir. Dhamma, onun öğretilerini ve ilkelerini ifade etmektedir. Sangha ise din adamları topluluğudur. Budizm’de inançla ilgili kavramlar şunlardır:

a) Karma-tenasüh: Bu inanç Hinduizm’dekinden farklı bazı özellikler taşır. Budizm’e göre karmanın (her işin bir bedelinin olması) kişinin yer aldığı kastla değil; kişinin kendi iradesiyle alakalıdır. Tenasüh inancı ise, Nirvana’ya ulaşma yoludur. Kişi Nirvana’ya ulaşmaya çalışmaz ise onun ruhu bedenden bedene dolaşır durur; bu da insana ıstırap verir.

b) Nirvana: Sözcük anlamı, sönme, yok olma anlamına gelen Nirvana, ruh göçü çemberinin ıstırabından kurtulmayı anlatır. Buda, nefsani duygu ve arzuları ateşe benzetir; Nirvana’yı ise bu ateşin sönmesi olarak açıklamıştır. Nirvana’ya sekiz dilimli yol ile ulaşılır.

c) Mehdi İnancı: Buda ıstıraptan kurtuluş yolunu göstererek görevini tamamlamış ancak insanların kurtuluşunu gerçekleştirememiştir. Bu görevi ileride gelecek olan Maitteya (herkese, âlemlere rahmet olan) gerçekleştirecek, onun sayesinde insanlık tüm dertlerinden kurtulacaktır.

d) Öldürmeme, Zarar Vermeme (Ahimsama): Ruh göçüne inanıldığı için, herhangi bir bedenin içinde, önceden tanıdığı birinin ruhunun var olabileceği düşünülmüştür. Bu nedenle hiçbir canlıya zarar vermemek gerektiği Hinduizm’de olduğu gibi, Budizm’de de bulunmaktadır.

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!