Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 18 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Gezegen Yayıncılık

 İSLAM MEDENİYETİNDE ÖNE ÇIKAN EĞİTİM KURUMLARI

Cami ve Mescitler

Hz. Peygamber’in mescidi yalnız cemaatle namaz kılınan bir yerden ibaret değildi. Orası hem ibadet hem yönetim hem de eğitim merkeziydi. Hz. Peygamber, insanlara mescitte bilgiler öğretir, onların sorularını cevaplardı. Onun mescidinde birçok sahabi okuma yazma öğrenmiştir. Hz. Peygamber’in vefatından sonra da cami ve mescitler ilim öğrenilen mekânlar olarak hizmet görmüştür ancak daha sonra ilimler gelişip çoğaldıkça, eğitim için özel kurumlara ihtiyaç duyulmuş ve eğitim çalışmaları bu kurumlarda yapılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte camilerde, vaaz ve hutbeler yoluyla Müslümanlara bilgi verilmeye devam edilmiştir.

Mektepler

Mektepler, İslam ülkelerinde çocuklara temel eğitimin verildiği kurumlardır. Hz. Ömer Dönemi’nden itibaren mektepler ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır. Mekteplerin programında Kur’an, hadis, okuma, yazma, dil bilgisi, şiir ve matematik gibi dersler bulunurdu. Mektepleri yöneticiler yaptırdığı gibi, hayır amacıyla zengin kimseler de yaptırır, giderlerinin ve hocalarının maaşlarının karşılanması için vakıflar tesis edilirdi.

Medreseler

İslam tarihinde eğitim öğretimin yapıldığı kurumlara medrese denir. Kurum olarak medrese denilince öncelikle akla Alparslan oğlu Melikşah’ın meşhur veziri Nizamülmülk (ö. 1092) tarafından kurulan medreseler gelir. Ondan önce Nişabur ve diğer merkezi şehirlerde otuzdan fazla medrese kurulmuş olduğu söylense de bunlar çoğunlukla bir hocanın ders verdiği mekânlar olup onların hiçbiri Nizamiye Medreseleri kadar üne kavuşamamıştır. Nizamülmülk Dönemi’nde şiilik mezhebine bağlı olan Fatimi Devleti’nin, Sünni olan Abbasi ve Selçuklu Devleti üzerinde siyasi ve askeri olduğu kadar ilmi yönden de ağır bir baskısı vardı. Nizamülmülk, Sünnilik mezhebini güçlendirmek ve yaymak için ülkenin her tarafında medreseler açtı. Selçuklu sultanları Alparslan ve Melikşah’ın himayeleriyle Nizamülmülk, başta Bağdat ve Nişabur’da olmak üzere birçok şehirde medreseler açtı. Nizamiye medreseleri olarak anılan bu medreseler içinde en ünlüsü Bağdat Nizamiye Medresesi’dir. Dünyada eşi benzeri olmayacak ve adını kıyamete kadar yaşatacak büyük bir medrese yaptırmaya karar veren Nizamülmülk, iki yıllık yoğun bir çalışmayla 1067 tarihinde bu amacına ulaştı.

  • Cevap Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!