Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 26 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Şifahaneler

İslam dünyasında hastaneye bîmâristan, darüşşifa, darussıhha, şifahane, tımarhâne gibi isimler verilirdi. Bu kurumlarda hem tıp eğitimi ve araştırmaları yapılır hem de hastalar tedavi edilirdi. Hz. Peygamber döneminde, Haris b. Kelede adında bir doktor vardı. Hz. Peygamber’in onun hekimliğine güvendiği, hastalanan sahabilere tavsiye ettiği, Veda Haccı sırasında kalbinden rahatsızlanan Sa’d b. Ebi Vakkas’ı ziyarete gittiğinde bizzat kendisinin Haris b. Kelede’yi çağırtarak onu tedavi ettirdiği bilinmektedir. Eslem kabilesinden, kadın sahabi Hz. Rüfeyde, bir çadırda yaralılara bakar, onları tedavi ederdi. Emeviler Dönemi’nde en kapsamlı hastaneler Me’mun döneminde kurulmuştu. Abbasiler Dönemi’nde ilk kez Halife Harun Reşid’in Bağdat’ta bir hastane kurduğu bilinmektedir. Ondan sonra gelen halifeler merkezi şehirlerde hastaneler kurmuşlardır. Orta Çağ İslam dünyasında, akıl sağlığını kaybeden hastalara hizmet eden hastaneler de bulunmaktaydı. 872 yılında Türk asıllı Ahmed b. Tolun’un Mısır’ın Fustat şehrinde kurduğu kendi adıyla anılan hastane bunlardan biridir. Bugün hâlâ ayakta duran ibn Tolun Camii’nin yanında bulunan bu hastanenin yanında bir de çifte hamam bulunmaktaydı. Tarihçi Makrîzî’nin verdiği bilgilerden, burada hastaların özel hastane elbiseleriyle yattıkları, hekimler tarafından tedavi edildikleri, ilâç ve yemeklerinin önlerine getirildiği öğrenilmektedir.

ibn Tolun’un, inşası için 60.000 dinar tahsis ettiği bu hastaneye zengin fakir herkes kabul edilirdi. ibn Tolun her cuma hastaneye giderek inceleme yapar, hekim ve hastalarla görüşürdü. Selçuklular Dönemi’nde ilk hastane Nizamülmülk tarafından Nişabur’da kurulmuştur. Bugüne ulaşan Selçuklu Dönemi hastanelerinden bazıları, şam’daki Nûreddin Hastanesi (1154), Kayseri’de- ki Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyâseddin Keyhusrev Tıp Medresesi (1206), Sivas’taki Keykâvus Darüşşifası (1217), Divriği’deki Behram şah’ın kızı Turan Melik’in hastanesi (1228), Tokat’taki Gökmedrese denilen Pervâne Bey Darüşşifası (1275) ile Çankırı’da Atabey Ferruh (1235) ve Kastamonu’daki Ali b. Pervâne hastaneleridir (1272).

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!