Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 29 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Arapçanın gücüne ve güzelliğine rağmen hicri ikinci asra kadar Arap dili ve grameri üzerine yapılmış önemli bir çalışma bulunmamaktaydı. Aynı şekilde Arapça yazı dili de gelişmiş değildi. Fetihlerle birlikte Arapça da yaygınlaşmış, Müslümanların ortak kültürlerinden biri hâline geldiğinden, dil, gramer ve belagat üzerine pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar Müslüman toplumların yanı sıra İslam coğrafyası içinde yaşayan gayrimüslim toplulukların kendi dilleri üzerine yaptıkları çalışmalara da öncülük etmiştir. İslam, Müslüman olan toplumların dillerini de birbirine yaklaştırmış, gramer ve sözcük yapıları birbirinden etkilenmiştir. Arap olsun veya olmasın Müslüman âlimler, eserlerini çoğunlukla Arapça yazdıklarından Arapça, Müslümanların ortak kültürünün en önemli ögelerinden biridir.

 Fıkıh

Fıkıh şöyle tanımlanmıştır; “şer’î amelî hükümleri ayrıntılı biçimde delillerine dayanarak bilmektir,”25 Fıkıh ile çoğunlukla İslam Hukuku kastedilmektedir. Fıkıh ilmi, İslam’ın erken dönemlerinde Kur’an ve sünneti iyi anlamak ve onlardan ibadetler ve hukukla ilgili kurallar çıkarmak anlamına gelirken sonraki dönemlerde daha çok İslam hukukuyla ilgili konular anlaşılmıştır. Müslümanlar İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren fıkıh konusuna önem vermiş, sahabe ve tabiin arasında fukaha (fakihler) adıyla ünlenen şahıslar ortaya çıkmıştır. Dört mezhep imamı ve bunların talebeleri fıkıh ilminin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuş, sonraki âlimler bu alanda çeşitli eserler yazmışlardır. İslam dininin hak ve adalet konusuna büyük önem vermesi, İslam hukuku üzerinde titiz ve ayrıntılı çalışmaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hukukla ilgili bu çalışmalar diğer milletleri de etkilemiş, hak ve adalet duygusunun gelişmesine öncülük etmiştir.

Kelam

Kelam ilmi, İslam inanç esaslarını akıl ve mantık esaslarına göre ispatlamayı veya açıklamayı amaçlayan bir ilim dalıdır.26 Kelam ilminin konusu olan meseleler öncelikle Mutezile mezhebince tartışılmış ve sahabe döneminde bilinmeyen yöntemler ve ilkeler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin ortaya çıkışında antik Yunan felsefesiyle ilgili kitapların Arapçaya kazandırılmasının önemli rolü olmuştur. Felsefe ve mantık ilmi daha sonra Kur’an ve sünneti temel alan âlimler arasında da rağbet görünce ehlisünnet kelamı ortaya çıkmış, bu sayede İslam inançları ve esasları sistematik bir hâle getirilmiştir., Kelam ilmi alanında yapılan çalışmalar, ilmî münazara (cedel), mantıksal tutarlılık, kanıtlara göre düşünme, tümdengelim, tümevarım gibi metotların gelişimine katkı sağlamış, diğer dinlere mensup kişilerin veya dinsizlerin aksi yöndeki eleştirilerine ve propagandalarına karşı koymada etkili olmuştur. Maturidî, Eş’arî, Cüveynî, Gazzalî gibi büyük kelamcılar İslam teolojisinin gelişmesini sağlamış, onların düşünceleri hem İslam dünyasında hem de Hristiyan ve Yahudi çevrelerde büyük etki uyandırmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!