Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 33 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Tıp

Hastalıklara karşı önlem almak ve tedavi olmak insanın doğal davranışlarındandır. İslam Peygamberi, insanlara hasta olmamaları için çeşitli tavsiyelerde bulunmuş, hastalanan kimselere bazı tedavi yolları önermiştir. Sonraki dönemlerde Hz. Peygamber’in bu önerileri tıbbü’n-nebi adı verilen kitaplarda toplanmıştır.33 Bununla birlikte nebevi tıpla ilgili hadisler değerlendirilirken iki hususa dikkat etmekte yarar vardır. Bunlardan birincisi, bir hadisin gerçekten Hz. Peygamber’e ait olup olmadığı; ikincisi ise Hz. Peygamber’in yaşadığı dönemin çevre şartları ve tedavi imkânlarıdır. “Allah gönderdiği her hastalığın kesinlikle şifasını da göndermiştir.” buyuran Hz. Peygamber, kişi ve toplum sağlığı için temizliğe önem verme, yiyecekleri kararında yeme, salgın hastalık durumunda karantina uygulama gibi önlemler almıştır. Fetihlerle birlikte diğer alanlarda olduğu gibi tıp konusunda da bilgilerini genişleten Müslümanlar, çevre kültürlerden elde ettikleri tıp kitaplarını Arapçaya çevirerek bu bilgileri kullanmışlar, dinlerine bakmaksızın hekimlerin bilgilerinden yararlanmışlardır. Bir dönem sonra Müslümanlar arasından da büyük hekimler çıkmaya başlamış, araştırmaları ve tedavi yöntemleriyle çağının çok ilerisine geçen hekimlere sahip olmuşlardır.

Ebu Bekir er-Razi ve ibn Sinâ gibi filozoflar aynı zamanda hekim kimselerdi. Bu âlimlerin yazdığı eserler, sonraki dönemlerde büyük hekimlerin yetişmesini sağlamıştır. ibn Sinâ (ö. 1037), tıp bilimiyle alakalı eserlerlerinde anatomi, fizyoloji, farmakoloji ve biyokimya gibi temel tıp dallarında önemli bilgiler vermiştir. Hastalığı teşhis için nabız ve idrar muayenesi gibi yöntemler kullanan ibn Sinâ, el-Kanûn fi’t-Tıb adlı kitabında kendi dönemine kadar gelen tıbbi bilgileri sistematik olarak değerlendirmiş, onlara kendi gözlem ve bilgilerini de ilave etmiştir. ibn Sinâ’nın bu kitabı Avrupa dillerine tercüme edilmiş ve ders kitabı olarak yıllarca okutulmuştur. Müslüman hekimler arasında meşhur isimlerden biri de küçük kan dolaşımını keşfetmesiyle ünlü olan İbnü’n-Nefîs’tir (ö. 1288). O, kanın sağ karıncıktan pulmonar arterle akciğere gittiğini ve akciğerden pulmonar ven ile kalbin sol tarafına geldiğini ortaya koymuş ve böylece küçük kan dolaşımını açık bir ifadeyle izah etmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!