Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 34 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Ibnü’n-Nefîs’ten üç yüz yıl sonra, Michael Servetus ve Realdus Columbus bu tezi Batı dünyasında ilk defa ortaya atmışlardır. Ardından William Harvey büyük kan dolaşımıyla birlikte küçük kan dolaşımını da ayrıntılı biçimde açıklamıştır. İbnü’n-Nefîs araştırmalarında deney ve gözlem metodunu kullanan bir âlimdi. Ünlü filozof el-Kindî (ö. 866 civarı), psikofizyolojinin (fiziksel etkenlerin insan ruhuna yansımalarını ölçen bilim) kurucusudur. Bu yolla ilaçların, hastalığın şiddeti miktarında belirlenebileceğini ve onların yan etkilerden korunabileceğini söyleyen el-Kindî, Weber ve Fechner’den daha önce psikofizyolojinin bazı temel kanunlarını belirlemiştir. ibn Rüşd (ö. 1198), ibn Zuhr (ö. 1163), Ebu’l-Berekât el-Bağdâdî (ö. 1166) ve çok sayıda diğer hekimler, İslam bilim tarihinin önemli tıp bilginleridir.

Astronomi

İslam dünyasında astronomi bilimi ilm-i felek, ilm-i nücum, ilm-i hey’et gibi adlarla bilinirdi. Bu bilim dalı, geometri yöntemlerini kullanarak yıldızların ve gezegenlerin konumlarını ve hareketlerini tespit etmeye çalışırdı.
Kur’an-ı Kerim’de yer alan gökyüzünün ihtişamıyla ilgili ayetler Müslüman bilginleri bu yönde araştırma yapmaları hususunda teşvik etmiştir. “O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı. Sonra (kendine has bir şekilde) semaya yöneldi, onu yedi gök olarak yaratıp düzenledi. O, her şeyi hakkıyla bilendir.”; “Güneşi ışık (kaynağı), ayı da parlak kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için Ay’a birtakım menziller takdir eden O’dur. Allah bunları, ancak bir gerçeğe (ve hikmete) binaen yaratmıştır. O, bilen bir topluma ayetlerini açıklamaktadır.” gibi ayetler Müslüman âlimleri gökyüzündeki varlıkları araştırmaya yönlendirmiştir.

Abbasiler Dönemi’nin önde gelen matematikçi ve astronomlarından Fergânî’nin (ö. 861) yazdığı Cevâmi’u İlmi’n-Nücûm adlı eser, onu İslam dünyasından çok Batı dünyasında üne kavuşturmuştur. Bu kitap Batlamyus’un el-Mecisti adlı eserinin bir özeti mahiyetinde olmakla birlikte gerek birinci ve ikinci fasıllarında takvimler ve tarihler hakkında verdiği bilgiler, gerekse Batlamyus’a karşı ortaya koyduğu bazı itirazlar bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Daha önce birçok Müslüman astronomun kitapları Latinceye tercüme edildiği hâlde hiçbiri Batı astronomları üzerinde Cevami kadar etkili olmamıştır. Bu kitap Batı dünyasında kısaca Elementa Astronomica ismiyle bilinmektedir

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 34 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!