Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 47 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Karahanlıların (840-1212) tarihi süreç içinde İslamiyet’i benimsemesi, Türkler arasında İslam’ın hızla yayılmasına neden olmuştur. Karahanlıların ilk Müslüman hakanı Satuk Buğra Han’dır (ö. 955). Satuk’un babası Bezir Arslan Han ölünce yerine II. Arslan Han geçmiş, bu gelişme üzerine Satuk Buğra, annesiyle birlikte Kaşgar’daki amcasına sığınmak zorunda kalmıştır. Bu süreçte amcası adına vergi toplamak üzere Artuç’a giden Satuk Buğra, burada güçlü bir âlim ve zamanın kutbu olarak tanıtılan Ebu Nasır ile tanışmıştır. Ebu Nasır’ın inşa ettirdiği küçük mescitte namaz kılan Müslümanları gören Satuk Buğra, kendisi için yeni olan bu dini merak etmiş ve Ebu Nasır’dan İslam hakkında bilgi almıştır. Tarih kitaplarında anlatıldığına göre rüyasında kendisine Türkçe olarak “Müslüman ol ki, dünyada ve ahirette selamet bulasın.” diye seslenildiğini duyan Satuk Buğra, şehadet getirerek Müslüman olmuştur. 942 yılında Karahanlıların başına geçen Satuk Buğra Han’ın İslam’ın yayılmasında büyük hizmetleri olmuştur.

Selçuklularla birlikte Anadolu’ya yayılan İslam, Osmanlıların eliyle Balkanlar’ın içlerine kadar yayılmıştır. Türklerin Müslümanlığı benimsemesinde geleneksel inançlarıyla İslam dini arasındaki benzerlikler bu süreçte Türklere kolaylık sağlamıştır. Özellikle Türklerdeki Göktanrı inancı, yerini Allah inancına bırakmış; alplik ruhu gazilikle, cihan hakimiyeti ideali cihatla yer değiştirmiştir. İslam’ın Türkler arasında yayılmasında Müslüman tüccarların ve sufilerin de önemli katkısı olmuş, Yesevilik, Nakşibendilik, Bektaşilik gibi tarikatlar Türklere İslam’ı sevdirmiştir. Horasan, Anadolu ve Balkanlarda İslamiyet’in yayılmasında ribat, fütüvvet ve Ahilik teşkilatlarının önemli rolü olmuştur.

Ribat, sınır boylarında ve stratejik yerlerde askeri amaçlı kurulmuş olan korunaklı yapılara denir. Ribatlarda savaş için atlar beslenir, hazır askerler ve erzak bulundurulurdu. Ribatlar hem düşman saldırılarına karşı gözcülük yapmak hem de yeni fetihler için öncülük yapmak amacıyla kullanılmaktaydı. Abbasilerin ilk dönemlerinden itibaren Horasan ve Maveraünnehir’de çok sayıda ribat yapılmıştır. 855 yılında yalnızca Beykent sınırları içinde bin civarında ribat bulunmaktaydı. Ribatların çevresinde o dönemde şehit düşen askerlerin mezarları bulunmaktadır.3 Anadolu ve Balkanların fethinde de ribat- lardan yararlanılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!