Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 56 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Mevlâna Celaleddin-i Rumî (1273)

Asıl adı Muhammed b. Muhammed olan Mevlâna Celaleddin-i Rumî, Mevlevîlik tarikatının kurucusu, dünyaca tanınmış mutasavvıf ve şairdir. 604 yılında Horasan’ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Onun soyu hakkında, özellikle Türkler ve İranlılar arasında büyük bir tartışma vardır. “Her ne kadar Hintçe söylüyorsam da aslım Türk’tür.” mısraı onun Türk soyundan geldiğine işaret etmektedir. Babası Baha- eddin Veled, Belh’te birçok âlim yetiştirmiş bir soya mensuptur. Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alaeddin’in daveti üzerine ailesiyle birlikte Konya’ya göç eden Bahaeddin Veled bu şehre yerleşmiş, oğlunu ilim ve irfan öğrenmesi için medreseye göndermiştir. Mevlâna on sekiz yaşlarındayken Larende semtinde oturan Semerkantlı âlim Şerafeddin Lala’nın kızı Gevher Hatun ile evlenmiş, bu evlilikten Sultan Veled ve Alaeddin adında iki çocuk dünyaya gelmiştir. Babası 628 yılında vefat edince 24 yaşlarında olan Mevlâna, babasının müderrislik yaptığı Aslanapa Medresesi’nde ders vermeye başlamıştır.

Bu arada baba dostu Seyyid Burhaneddin Konya’ya uğramış, Bahaeddin Veled’in vefat etmiş olduğunu öğrenince Mevlâna ile görüşmek istemiş ve ona, babasının hem zahiri hem de bâtini ilimlerde bilgi sahibi kamil bir insan olduğunu, kendisinin de zahir ilimlerde olduğu gibi manevi ilimlerde de ilerlemesi gerektiğini söylemiştir. Bir müddet Seyyid Burhaneddin’den ders alan Mevlâna daha sonra Halep’e, oradan da Şam’a geçmiş buralarda bulunan âlimlerden ve mürşitlerden yararlanmıştır. Bazı kaynaklarda belirtildiğine göre Şam’da Muhyiddin İbnü’l-Arabî, Sad- reddin Konevî ve diğer meşhur mutasavvıflarla sohbet etmiştir. Şam’da bir müddet kaldıktan sonra tekrar Konya’ya döndüğü anlaşılan Mevlâna, burada derslerine devam ederken Şems-i Tebrizî ile karşılaşır. Şems, çok yer gezmiş, çok sayıda mutasavvıfla hemhâl olmuş gönül ehli biriydi. Mevlâna, Şems ile karşılaştıktan sonra insanlarla ilişkisini kesmiş, medresedeki derslerini, irşadı bir kenara bırakıp sürekli onunla birlikte vakit geçirmeye başlamış, bu durum müritleri ve diğer insanlar arasında hoşnutsuzluğa neden olmuştur. Halkın kendisini suçladığını gören Şems, Konya’yı terk ederek Şam’a gitmiş, onun bu ayrılışı Mevlâna’yı çok üzmüştür.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.  

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!