Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa60 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Gezegen Yayıncılık

2.9. Hacı Bektâş-ı Velî (ö. 1271)

Hacı Bektâş-ı Velî’nin gerçek hayatı hakkında bilgi çok azdır. Onun yaşamı hakkındaki bilgiler çoğunlukla on beşinci yüzyılda yazıldığı düşünülen, Vilayetname adıyla meşhur olan, yazarı bilinmeyen bir esere dayanmaktadır. Bu esere göre Hacı Bektâş-ı Velî, Sulucakarahöyük’te sade bir yaşam süren biriydi; çobanlık yapar, zaman zaman bir mağarada inzivaya çekilirdi. Yine bu kitaptaki bilgilere göre Hacı Bektâş-ı Velî, Baba Resul adındaki şeyhi aracılığıyla Yesevî’nin halifesiydi. Bir yandan kendi cemaati içinde mürşitlik görevini sürdürürken bir yandan da Ürgüp yöresindeki Hristiyanlar- la sıkı ilişkiler geliştirip onların ihtidasına (İslam’a girmelerine) çalışırdı. Ayrıca Şamanist Moğolların Müslümanlığı kabul etmeleri için yoğun faaliyet gösterir, halifelerini bu amaçla Anadolu’nun dört bir köşesine yollardı. Hacı Bektâş-ı Velî’nin 1271 yılında vefat ettiği tahmin edilmektedir. Hacı Bektâş-ı adına kurulan Alevîlik-Bektaşîlik, tarihten bugüne İslam fıkhıyla çevrelenmiş Sünni tasavvuf anlayışını değil, muhtemelen Türkmenler arasında yaşamaya devam eden İslam öncesi dini-mistik inançlarla karışık Sünnîlik dışı bir tasavvuf anlayışını yansıtmaktadır.

Alevî-Bektaşî anlayışı, tasavvufun mayasında bulunan geniş müsamahaya dayanmakla birlikte aynı zamanda yeni Müslüman olmuş kimseleri kendi kültürlerinden tamamen koparıp ürkmelerine neden olmaksızın eski inançlarla İslam inançlarını bağdaştırmaya çalışmaktaydı. Hacı Bektâş’a dayandırılan bu yöntem sayesinde Anadolu’nun Müslüman ve gayrimüslim toplulukları arasında önemli bir yakınlaşma ortamı oluştuğu söylenebilir. Bölgede yaşayan Hristiyanların Hacı Bektâş’ı Aziz Charalambos adıyla takdis etmiş olmaları da bu yakınlaşmayı göstermektedir. Hacı Bektâş-ı Velî’yi destanlaştıran kişi, Antalya-Elmalı yakınlarındaki Tepeköy’de türbesi bulunan Abdal Musa’dır. On dördüncü yüzyılın başlarında Bektaşî tekkesinin şeyhi olan Abdal Musa, bazı Haydarî dervişleriyle birlikte yeni kurulmakta olan Osmanlı Beyliği topraklarına gitmiş, Orhan Gazi’nin hizmetine girerek fetihlere katılmış, bu süreçte anlattığı menkıbelerle Osmanlı gazilerine Bektaşîliği sevdirmiştir. Bektaşîliğin gaziler üzerinde derin etkisine şahit olan Osmanlı sultanları bu nedenle Yeniçeri ocağını Hacı Bektâş-ı Velî ocağına bağlamışlardır.

    • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!