Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 78 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Tasavvuf anlayışında ilk dönemlerden itibaren çeşitli sapmalar da görülmektedir. Allah’ın insan bedenine girmesi inancı (hulûl), kulun Allah ile birleşmesi (ittihat), Allah’la bütünleşen kimsenin ibadet etmesinin gereksizliği, evliyanın peygamberlerden üstün görülmesi, hakikat karşısında dini emir ve yükümlülüklerin değersizliği, haramların yok sayılması (ibaha) gibi Kur’an’a ve sünnete aykırı bazı inançlar da gelişmiş, bunlara karşı dönemin ileri gelen sufileri de dahil olmak üzere Müslüman âlimler mücadele etmişlerdir. Tasavvufi yorumların ortaya çıkışının ve zaman içinde farklılaşmasının dini, tarihi ve sosyolojik nedenleri bulunmaktadır. Dini nedenleri; insanlardaki bencillik, tamahkârlık, kendini beğenmişlik gibi zararlı duyguları köreltmek; Allah, insan, doğa sevgisini uyandırmak; onları ibadete, kulluğa, itaate alıştırmak gibi nedenlerdir.

Tarihi nedenler ise, fetihler, aksi yöndeki işgaller, toplumsal kargaşalar gibi meydana gelen bazı olaylardır. Bu tür olaylar tasavvuf öğretilerini zaman zaman öne çıkarmış ve onun yaygınlık kazanmasını sağlamıştır. işgal altında olmak, doğal afetlere maruz kalmak, kıtlık veya ambargo altında olmak gibi zor dönemlerde tasavvuf müntesiplerinin hızlı bir biçimde organize olarak direnç gösterdikleri tarihte sıkça görülen durumlardır. Sosyolojik nedenler; toplumun düzenini ve kontrolünü sağlamak, yeni fethedilen yerlerde İslam’ı benimsetmek, sevdirmek ve yaygınlaştırmak; meslek gruplarını bir arada tutmak, birbirlerinin haklarına saygılı olmayı öğretmek, aralarında çıkan anlaşmazlıkları uzlaşma yoluyla çözmek gibi nedenlerdir. Tarihsel, bölgesel ve sosyal şartların farklı olmasından dolayı tasavvuftaki anlayışlar arasında da farklılaşmalar meydana gelmiştir.

İlgi Kuralım

Tasavvufun doğuşu ve gelişimi ile tarihsel ve bölgesel şartlar arasındaki bağlantıyı bulmaya çalışınız.

  • Cevap: Tasavvuf kısaca, “İslam mistisizmi” şeklinde tanımlanabilir. Temelinde yaratılış nazariyesi/kuramı vardır. Dört ana unsur üzerine kuruludur: Hakikat, marifet, şeriat, tarikat. Tasavvufa göre “vücud-ı mutlak” olan Allah, aynı zamanda “kemal-i mutlak”, “cemal-i mutlak” ve ’hüsn-i mutlak”tır. O’nun şanı kendini izhardır. Allah’ın aşk-ı zati nedeniyle kendini görmek ve göstermek istemesi alemin yaratılmasına gerekçe olmuştur, insan nasıl kendini görmek için aynaya bakarsa Allah da kendi güzelliğini temaşa için bir ayna hükmünde olan alemi ve onun en değerli varlığı olan insanı yaratmıştır.

Tasavvufun doğuşu ve gelişiminde tarihsel ve bölgesel şartlar etkili olmuştur.
Orta Asya’dan Anadolu’ya göç
Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması
Moğolların saldırıları, yaşanan göçler ve ekonomik sıkıntılar
Selçuklu Devleti’nin yıkılışı
Rumeli ve Balkan Seferleri
Gaza ve cihat ruhu
Kurulan Ahilik teşkilatı
Fütüvvet ruhu
Yetişen büyük kişilerin etrafında oluşturduğu etki gibi yaşanan tarihsel ve sosyal olaylar tasavvufun oluşumunu ve gelişimini etkilemiştir.

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!