Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 82 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Gezegen Yayıncılık

KÜLTÜRÜMÜZDE ETKİN OLAN BAZI TASAVVUFİ YORUMLAR

Tasavvuf tarih boyunca çeşitli evrelerden geçmiş, ilk dönemlerde ortaya çıkan ekoller zamanla yeni ekolleri doğurmuş, birbirinden beslenerek günümüze kadar gelmiştir. Bu ekollerin bir kısmının kendi kültürümüzde çok derin izleri bulunmaktadır. Tasavvufi anlayışın Anadolu coğrafyasında yaşayan insanların inançlarına, huy ve davranışlarına, örf ve âdetlerine sinmesine neden olan bu ekoller, etkilerini günümüzde de sürdürmektedir. Şimdi bunlardan bazılarını görelim.

Yesevîlik

Ahmed Yesevî’ye (ö. 1166) nispet edilen ve Orta Asya’da etkin olan bir tarikattır. On bir yaşından itibaren tasavvuf eğitimine başlayan Hoca Ahmed Yesevî’nin, on iki yaşına geldiğinde Allah zikrini çekerek bazı manevi sırlara erdiği belirtilmektedir. Hoca Ahmed Yesevî hayatını dinin temel esaslarıyla tasavvufun derin mana iklimini öğretmeye adamıştır. Telif ettiği başlıca eseri Divan-ı Hikmet adlı Türkçe manzum çalışmasıdır. Kitapta, bu eserini maneviyat yolunun talebeleri için kaleme aldığını manzum olarak beyan etmektedir.10 Bu kitabın önemi, tasavvufi anlayışın ahlak ve edeple ilgili yönlerini geniş halk kitlelerine yaygınlaştırmış olmasıdır. Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, Türkistan, Kazakistan. Ahmed Yesevî’nin halifeleri yoluyla yayılmış olan Yesevîliğe, mensuplarının çoğunluğunun Türk olması nedeniyle “Silsile-i Meşâyih-i Türk” de denilmiştir. Ahmed Yesevî hikmet adıyla anılan Türkçe şiirleriyle İslam’ı ve tasavvufi düşünceyi Türkler arasında yaymaya çalışmıştır. Tarikat, Yesevî’den sonra, silsile (zincirleme) yoluyla gelen halifeler aracılığıyla, halk arasında etkinliğini arttırmıştır.

Bu tarikatın liderlerinden biri olan Zengî Ata’nın   tavsiyesiyle Seyyid Ata ve Sadr Ata’nın Altın Ordu Hükümdarı Özbek Han’ı İslamiyet’e davet ettiği ve Sadr Ata’nın gösterdiği keramet neticesinde Özbek Han ile birlikte yetmiş bin kişinin Müslüman olduğu nakledilir. Yesevîler Orta Asya’da etkin olan diğer tarikatlarla bazen dostça ilişkiler içinde olmuş bazen de onlarla ters düşerek muhalif olmuşlardır. Aynı bölgede etkin olan Nakşibendîlerin bazıları Yesevîleri cehri zikir, şeyhliğin babadan oğula geçmesi, tekke ve merasimlere fazla önem vermeleri gibi gerekçelerle eleştirmişlerdir. On altıncı yüzyıldan itibaren Yesevîlik mensuplarının Nakşibendîliğe geçtikleri, daha sonraki yüzyıllarda giderek sönükleşerek kayboldukları bilinmektedir. Yesevîlik tarikatı kaybolmuş olmakla birlikte Ahmed Yesevî’nin dini yaşam ve tasavvuf anlayışı Türkler arasında yaşamaya devam etmiş ve kaybolmadan günümüze kadar ulaşmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!