Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 84 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Kadirîlik

Abdülkadir Geylanî’ye (ö. 1165) nispet edilen İslam dünyasının en yaygın tarikatıdır. Geylanî, 1077’de Geylan (Hazar denizinin güneybatısında bir yer) dünyaya gelmiştir. Geylanî, dini ilimleri Bağdat’ta tahsil ettikten sonra kendisine tahsis edilen medresede ders okutup talebe yetiştirmeye başlamış, bir yandan da vaazlar vermiştir. Hocalığı ve vaizliği geniş bir çevrede tanınmasında ve görüşlerinin kabul görüp yayılmasında etkili olmuştur. Kadirîlik Irak merkez olmak üzere İslam dünyasının hemen her tarafına yayılmıştır. Anadolu’ya on beşinci yüzyılda Eşrefoğlu Rûmî aracılığıyla önce Bursa-iznik çevresinde yayılan Kadirîlik, on yedinci yüzyılda İsmail Rûmî’nin çalışmalarıyla başta İstanbul olmak üzere Balkanlara ve Anadolu’ya yayılmıştır. Kadirîlik’te seyrü süluk, Allah’ın yedi isminin zikredilmesiyle gerçekleştirilir. Seçilmiş bu isimler hâller ve mertebelerle ilişkilendirilmiştir. Sâlik (tarikat yolcusu) ancak bir mürşidin gözetiminde bir mertebedeki seyrini tamamlayıp onun izniyle diğer mertebeye geçebilir. Yeteneğine göre bütün mertebeleri aşıp nefs-i kâmile makamına ulaşabilir veya belli bir mertebeyi aşamayıp orada kalabilir. Her vakit namazının ardından çeşitli adlar altında birçok dua yapılır. Bu tarikatta halvet (insanlardan uzaklaşma) ve rabıta (bağlantı hâli) uygulamaları da bulunmaktadır. Kadirîliğin Türkiye kolunda tarikatın kendine has sembollerine büyük önem verilmiştir. Üzerinde Kadirîliğin sembolleri bulunan kadirî tacı bunlar arasında en çok bilinenidir

Bilgi Dağarcığı

Kadiriyye tarikatının çeşitli kollarında toplu zikir farklı şekillerde icra edilmektedir. Zikir cehri olup semâ ve devrana önem verilir. Türkiye’deki yaygın kolları Rûmiyye ve Eşrefiyye’deki uygulama genel çizgileriyle şöyledir: Dervişler hilâl şeklinde bir halka oluşturur. Zikre oturularak başlanır. Şeyh efendinin Fatiha okumasından sonra salavat getirilir ve Abdülkadir-i Geylanî’nin Kibrît-i Ahmer adlı evrâdı özel bestesiyle okunur, ardından kelime-i tevhit ve ism-i celâl zikrine başlanır. Bu sırada zâkirler ilâhiler okurlar. Oturularak yapılan zikir birinin aşr-ı şerif okumasıyla tamamlanır; ardından ayakta yapılan zikre geçilir. Bu zikre toplu olarak, “Cem olmuş dervişleri pîrim Abdülkadir’in” sözleriyle başlayan ilâhinin okunmasıyla girilir, “Hayyü’l- kayyûm, Allah” esmâlarıyla âhenkli bir şekilde hareket edip dönülerek (devran) devam edilir; ritmik adımlarla zikir halkası sağa döndürülür. Bu sırada zâkirler tarafından ritme uygun ilâhiler okunur. Zikir töreni bir zâkirin okuduğu aşr-ı şerif ve şeyh efendinin duasıyla sona erer. Zikir sırasında kudüm, bendir, halile, nevbe gibi vurmalı sazlar da kullanılır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!