Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 85 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Rifaîlik

Ahmed er-Rifaî’ye (ö. 1182) nispet edilen ilk tarikatlardan biridir. Irak bölgesinde dünyaya gelmiş olan er-Rifaî, şeyhi Mansur’un, kendisine bağlı bütün tekkelerin yönetimini ona bırakarak bırakarak bir kenara çekilmesi üzerine tekkede şeyhlerin şeyhi unvanını almış ve irşat görevine başlamıştır. Bu tekkenin dört bin kemerli büyük bir yer olduğu, burada büyük zikir meclislerinin kurulduğu, bazı zamanlar yüz bin insanın bir araya geldiği anlatılır. Günümüzde söz konusu yapıdan yalnızca er-Rifâî’nin türbesi ayaktadır. Rifaîliğin on üçüncü yüzyılda Anadolu’ya girdiği düşünülmektedir. Sonraki dönemlerde İstanbul, Edirne ve civar bölgelere yayılmıştır. On dokuzuncu yüzyılda İstanbul’da kırk civarında Rifaî tekkesi bulunmaktaydı. Rifaî tarikatının esasları Ahmed er-Rifaî tarafından belirlenmiştir. Rifaî tarikatına girmek isteyen kişi öncelikle şeyhe tören eşliğinde biat etmektedir. Müritten ilk istenen, şeriatın isteklerini yerine getirmesi ve bolca nafile ibadet etmesidir.

Müridin Hakk’a ulaşabilmesi için Hz. Peygamber’e çokça salavat getirmesi istenir çünkü Hakk’a Hz. Muhammed (s.a.v.) kapısından gidilir. Rifaîlikte oturarak ve ayakta yapılan cehri zikirler vardır. Zikir meclislerinde düzenli olarak çeşitli dualar (evrad) okunur. Ayrıca bazı zamanlarda adına burhan denilen gösteriler yapılır. Zikirle transa geçmiş müritler tarafından sergilenen bu gösteriler, tarikatın hak yolda olduğunun bir kanıtı olarak sergilenir. Bu tarikatta dokuz riyazat vardır. Bunlardan dördünü yerine getiren çavuşluk, hepsini yerine getiren nakiplik mertebesine ulaşır. Rifaîliğin kendine has sembolleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok bilineni siyah taç denilen başlıktır. Rifaîler cuma günleri tef ve nevbet eşliğinde ilahiler söylerler. Bu tarikat içinden ünlü musikişinaslar yetişmiştir

  • Cevap:Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!