Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 93 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları Gezegen Yayıncılık

ALEVÎLİK VE BEKTAŞÎLİKTE TEMEL KAVRAM VE ERKÂNLAR

 Cem ve Cemevi

Cemevi, Alevîlerin dinî ritüel ve törenler için toplandıkları yerin genel adıdır. Bektaşîlikte cemevi yerine “Meydan evi” ifadesi kullanılır.25 Cemevine “Hak, Muhammed, Ali Divanı” da denir. Alevîler burada yol, âdap ve erkân öğrenirler; burada toplanır, cem yapar, lokma dağıtır, bayramlaşırlar. Gelenek ve görenekler cemevinde yaşatılır, cenaze de buradan kaldırılır. Cemevi genişçe bir mekân olup, baş tarafta âyini yöneten dedenin makamı ve saz çalıp nefesler, deyişler söyleyen zakirlerin bulunduğu yer olan divan bulunur. Cemevinin orta yerinde ayinler ve semah icra edilir, insanlar duvar boyunca çepeçevre döşenmiş yer minderlerine oturarak ayini izler, yeri geldiğinde kendileri de katılır. Alevîlikte ibadetlerin temeli cem ritüelidir. Bu ritüelin “ayin-i cem erkânı” adı verilen kuralları bulunmaktadır. Cem, kırklar cemini simgeler. Kırklar ceminde Hz. Muhammed (s.a.v.) mürşit, Hz. Ali rehberdir (pirdir). 17 kadın ve 23 erkekten oluşmuştur. Cem, cemevlerinde veya ibadet koşulları uygun olan yerlerde dedenin yönetiminde yapılır.

Bir cem en az on iki hizmet yapıldıktan sonra tamamlanmış sayılır. Cemler içeriklerine göre farklı isimler almaktadır. Abdal Musa (Birlik) Cemleri, Bayram Cemleri, Görgü Cemleri, Musahiplik Cemleri, Yöresel Cemler, ikrar Verme Cemleri, Kerbela Cemleri, Koldan Kopan Cemleri, Dardan indirme Cemleri, Düşkünlükten Kaldırma Cemleri, Baş Okutma Cemleri, Aşure Cemleri, Nevruz Cemleri, Hızır ilyas Cemleri, vb. cemler yapılmaktadır. Bunlardan yalnızca üçü hakkında bilgi vereceğiz: Düşkünlükten Kaldırma Erkânı: Musahiplik ikrarı vermiş olan biri ona bağlı kalmayıp suç işlediğinde Pir’in talimatıyla “düşkün” ilan edilir ve topluluktan dışlanır. Ancak o kimse için pişmanlık kapısı açıktır. Hatasını anlayıp pişmanlık duyarsa yeniden cemaate kabul edilir. Cemaate yeniden katılmasının onuruna tören düzenlenir. Bu törene düşkünlükten kaldırma erkânı denir

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!