Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 96 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Musahiplik

Musahiplik kurumu; birbirini gözetme, yardımlaşma ve sorumluluk hissetme gibi davranışları kazandırma amacını taşımaktadır. Musahiplikte, evli iki çift cem töreninde yol kardeşi yapılarak birbirinin müsahibi olurlar. Buna ahret kardeşliği, ikrar verme, kardeşlik tutma gibi isimler de verilmektedir. Musahip olanlar yaşamları boyunca birbirini gözetir, birbirinden sorumlu olur. Musahipliğe Bektaşîlikte “ikrar ve nasip alma” anlamı da verilmiştir. Bu kavram İslam tarihinde, muhacirlerle ensarın kardeş edilmesi olayına dayandırılır. Mekkeli Müslümanlar, müşriklerin onlara sürekli eziyet etmesi üzerine Medine’ye hicret etmiş ancak bu yeni yere alışmaları kolay olmamıştı. Hz. Muhammed (s.a.v.) muhacirlerle ensarı kaynaştırmak için her bir muhaciri, ensardan biriyle kardeş ilan etmişti. aMusahip olmaya karar verenler dedeye durumu bildirirler. Dede onlara musahipliğin yükümlülüklerini anlatır. Ahret kardeşi olmak isteyen bu çiftler bir yıl bekler, bu arada kararlarını gözden geçirirler. Anlaşabildikleri görüldüğü zaman cemevinde yapılan törenle musahip olurlar

Razılık ve Kul Hakkının Sorulması

Razılık ve kul hakkının sorulması cemin şartlarındandır. Ulu dîvan adı verilen mahşer meydanına kul hakkıyla varmamak için cemde tüm canlar helalleşir ve birbirlerinden razılık alırlar. Pîr, canlara şu uyarıyı da yapar: “Aldığın varsa ver. Verdiğin varsa al. Döktüğün varsa doldur. Ağlattığın varsa güldür. Yıktığın varsa kaldır.” O kişide kul hakkı yoksa, Hakk’ın emrinden, farzından, Muhammed’in sünnetinden, Ali’nin tarîkinden sorulur. Geçerli bir sebep olmaksızın eşini boşayanlar, yalancı şahitlik edenler, hırsızlık yapanlar, haram kazanç sağlayanlar, vatan borcunu ödemeyenler, büyüklerine evlatlık görevi yapmayanlar, komşusuna zarar verenler, kısaca topluma zararlı kişiler ceme alınmazlar.

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 96 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!