Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147

“12. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 147 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147

6. ETKİNLİK

ETKİNLİĞİN ADI : Bitkilerde su ve madde taşınması
ETKİNLİĞİN AMACI : Bitkilerde su ve madde taşınması ile ilgili deney tasarlamak
ETKİNLİĞİN SÜRESİ : 3 gün
ARAÇ GEREÇ : Dört adet beyaz karanfil, mavi ve kırmızı gıda boyası, su, dört adet 100 mL’lik dereceli silindir, cam kalemi

ETKİNLİĞİN YAPILIŞI

1. Dört adet dereceli silindiri numaralandırınız. 1 numaralı dereceli silindiri boş bırakınız. 2 numaralı dereceli silindirden başlayarak silindirlerin yarısına kadar su doldurunuz.
2. 3 numaralı dereceli silindire 5 damla kırmızı gıda boyası, 4 numaralı dereceli silindire de 5 damla mavi gıda boyası koyunuz.
3. Hazırladığınız dereceli silindirlere beyaz karanfilleri koyunuz, her gün deney düzeneğini kontrol ediniz.
4. Gözlemlerinizi rapor hâline getiriniz.

NOT: Siz de bitkide su ve madde taşınması ile ilgili bir deney tasarlayınız.

DEĞERLENDİRME

1. Dereceli silindirlerden hangileri kontrol grubu olarak kullanılır?

  • Cevap: 1 numaralı dereceli silindir kontrol grubu olarak kullanılır, çünkü içinde sadece su vardır ve hiçbir renk değişimi olmaz.

2. Kaç numaralı dereceli silindirdeki karanfil pörsümüştür? Bunun nedeni nedir?

  • Cevap: Muhtemelen 4 numaralı dereceli silindirdeki karanfil pörsümüştür çünkü mavi gıda boyası bitkinin büyümesini engelleyebilir. Bitki, suyu çekmek için güçlü bir kuvvet kullanır ve gıda boyasının bitkiye zarar vermesi de olasıdır.

3. Karanfillerden hangisi veya hangilerinde renk değişimi gerçekleşmiştir? Çiçeklere giden boya, bitkinin hangi yapılarında taşınmıştır?

  • Cevap: Renk değişimi 3 ve 4 numaralı dereceli silindirlerde gerçekleşmiştir. Bitkideki su ve madde taşınması çoğunlukla köklerden yukarıya doğru gerçekleşir ve karanfillerin çiçeklerine giden su ve boya da köklerden taşınmıştır.

4. Karanfillerde su ve boyanın taşınmasında hangi kuvvetin etkisi olmamıştır?

  • Cevap: Yerçekimi etkisi olmamıştır, çünkü bitkilerde su ve madde taşınması yerçekimi etkisi olmadan gerçekleşir. Bitkiler, suyun ve madde taşınmasının gerçekleşmesini sağlamak için aktif taşıma, osmoz ve transpirasyon gibi mekanizmalar kullanırlar.

ARAŞTIRINIZ

Hormonlu meyve kavramını araştırınız. Hormonlu meyve üretimi ve tüketiminin insan hayatına etkilerini, sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap:

Hormonlu meyveler, bitkilere suni olarak verilen hormonlarla büyütülmüş meyvelerdir. Bu hormonlar, bitkilerin büyümesini hızlandırarak daha büyük meyveler üretmelerine yardımcı olurlar. Ancak, hormonların uzun vadeli etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımız için, hormonlu meyve tüketimi sağlık açısından riskli olabilir.

Hormonlu meyve üretimi çoğu zaman verimlilik artışı sağlar ve ticari amaçlarla tercih edilebilir. Ancak, insan sağlığı açısından hormonlu meyve tüketiminin zararlı etkileri olabileceği endişesi vardır. Hormonlar, sadece meyvelerin büyümesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda insanlarda hormonal dengesizliklere neden olabilir. Hormonlu meyve tüketiminin uzun vadeli etkileri hakkında yeterli bilgi olmadığından, tüketimini sınırlamak daha sağlıklı bir seçenek olabilir.

Hormonlu meyve tüketimiyle ilgili tartışmalar, bu meyvelerin kullanılan hormonların miktarına ve türüne bağlıdır. Bazı ülkeler hormonlu meyve üretimini yasaklamışken, diğerleri daha sıkı düzenlemelerle sınırlamıştır. Hormonlu meyve tüketiminin insan hayatına etkilerini tartışmak, sınıf arkadaşlarınızla hormonlu meyve üretimi ve tüketimindeki riskleri anlamak ve sağlıklı bir yaşam tarzı için alternatifler konusunda fikir alışverişinde bulunmak için iyi bir fırsat olabilir.

12. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!